Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Leves, mely lehet desszert, jegesen remek!

Levest, levest kellemest – e melegben nem lehet eleget! Eszperentétől függetlenül tény: a nyári forróság határozza meg a mindennapjainkat. A jó ideje tapasztalható nyaralóidő pedig kifejezetten a könnyű és gyors ételek készítéséhez ideális. Gyakran leginkább csak hűsítőkre áhítozunk.

Bár az év minden szakában fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a nyári hőségben igazán elengedhetetlen a szervezet számára a fokozott folyadékpótlás. Limonádé, tea, ásványvíz és a sokféle a leves (ilyenkor lehetőség szerint hideg) mind jólesik.

Egy vagy több tányér, bögre hideg leves kitűnő frissítő, akár munkanapon, hétvégén vagy épp a nyaralás idején. Nem elhanyagolható szempont, hogy minél rövidebb időt kelljen a tűzhely mellett foglalatoskodni az elkészítés során, és ha a nehezebb ételeket nem is, egy kitűnő gyümölcslevest mindenki örömmel fogyaszt a nap szinte bármely szakában.

Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy kinek, mi jelenti a legjobb gyümölcslevest – számomra a hidegen tálalt, bogyósokból készült szemet gyönyörködtető finomság sok szempontból felülmúlhatatlan.

Amellett, hogy üdít, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jótékony rostokkal. A lényeg természetesen itt is a megfelelő fűszerezésben és az összetevők kiegyensúlyozott összeállításában rejlik. A tejfölös-lisztes habarással készített sűrű gyümölcslevesek kedvelőinek is széles a tábora, de aki nyitott az apró változtatásokkal különlegessé varázsolható ételek kipróbálása iránt, ezt a lényegesen könnyebb, ízeiben kifinomult és nagyon gazdag frissítőt nem hagyhatja ki!

A gyümölcskínálat oly bőséges a piacokon, hogy lehetetlen ellenállni a csábításnak – befőzés előtt, helyett vagy mellett egy könnyű és zamatos gyümölcsleves mindig jó ötletnek bizonyul.

Bogyós gyümölcsleves – hidegen

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg friss meggy
15 dkg eper vagy málna
10 dkg fekete ribizli
10 dkg piros ribizli
1 l víz
10 dkg barna nádcukor
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér
½ mokkáskanál vaníliás só (ennek híján: só és kevés vanília)
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
1 dl főzőtejszín

Elkészítés: A meggyet kimagozom, az epret felszeletelem, a ribizliket megszabadítom a száruktól.
Egy fazékban 1 l vízben főzni kezdem a meggyet, sózom, cukrozom, fűszerezem. A keményítőt elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadok egy keveset a meggyből és 1 evőkanálnyit a többi bogyósból. Botmixerrel pürésítem. Forrás után 1-2 perccel hozzáadom a leveshez. Alaposan elkeverem, majd hozzáadom a többi gyümölcsöt. Egyet forralok rajta, leveszem a tűzről – amíg a leves hűl, az eper és a ribizlik kissé megpuhulnak, de vitamintartalmukból nem veszítenek.
Szobahőmérsékletűre hűtve zárható üvegtálba kanalazom – alaposan lehűtöm.

Ebben a forróságban egy-egy gombóc eperfagylalt sem árt mellé, sőt további friss, hűtött gyümölcsökkel is gazdagítható.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin