Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendulás crème brûlée - Balázstól

Francia nemzeti desszert, és az a ritka étel, ami tényleg mindenkinek ízlik. A karamell kemény és ropogós, a krém lágy és krémes, egyedülálló párosítás. Készíthetjük sokféleképpen, a klasszikus vaníliával készül, de lehet a tejbe levendulát vagy pörkölt kávészemet áztatni, variálhatjuk csokoládéval, rózsaborssal, mézeskalácsfűszerrel, kardamommal...

A franciáknak ugyebár megvan a sajátos - és valljuk be - számos ország konyhájába ilyen-olyan módon beépült gasztronómiája. Bár ez a saját véleményem - amit sokan a szakmából és azon kívül is cáfolnak vagy megerősítenek -, de úgy gondolom, a franciáknak nagy beleszólásuk volt és van Európa gasztronómiájába. Évszázadok óta magas színvonalon művelik a gasztronómia ágazatait - az evéstől a szervizen át az eszközökig. A mai napig eltökélt séfek, akik az életüket tették fel arra, hogy egy nap kétszer kápráztassanak éttermeikben, törik a fejüket, hogy csinosíthatnak ételeiken, mikor próbálhatnak új ötleteket, recepteket.

Sietve hozzátenném: ez jellemző Európa és a világ más országaira is, és szerencsére Magyarországon is egyre több szakács veszi kihívásnak, hivatásnak, életmódnak és filozófiának a főzést, és ezt egy-egy étterem, esetleg egyéni megnyilvánulás láthatóan tükrözi. Viszont azt is meg kell említeni, hogy messze elhúztak mellettünk egészséges ételek készítésében, de a változatosságban is fényévekkel meghaladnak minket. Persze nem kívánnék ódákat zengeni róluk, hiszen nagyon sok ellentmondás is van a francia gasztronómiában.

Ne feledjük, hogy ha a világ gasztronómiai képét nézzük, azért az ázsiai térséget is érdemes tüzetesebben megvizsgálni… Európában még kézzel a földről ettek, amikor ők már pálcikával.

De térjünk vissza a crème brûlée-hez, illetve a franciákhoz. Patrióta emberek, patrióta életérzés, patrióta ételek. A krem brülé, azaz crème brûlée pont ilyen étel. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor izgalmasan variálható. Egyszerre elegáns, populáris, vágykeltő és le nem rakható desszert.

Háziasszonyok számára egyetlen beruházás szükséges hozzá: egy lángpisztoly. Ez egy olyan pisztoly, ami folyamatosan egyenletes lángot szór. A crème brûlée tetejére nádcukot vagy barnacukrot kell egyenletesen szórni, majd a lángpisztollyal szépen aranyszínűre karamellizálni. A karamell kemény és ropogós, a krém lágy és krémes, egyedülálló párosítás. Készíthetjük sokféleképpen, a klasszikus vaníliával készül, de lehet a tejbe levendulát vagy pörkölt kávészemet áztatni, variálhatjuk csokoládéval, rózsaborssal, mézeskalácsfűszerrel, kardamommal, de készíthetjük sós változatban is cheddar sajttal, libamájjal, borredukcióval. Végtelen a tárház, csak a fantázia szabhat határt neki. 

Levendulás crème brûlée

Hozzávalók 8 adaghoz:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg cukor
4 db tojássárgája
2 db tojás
4-5 levendulavirág
4 dkg barnacukor

Elkészítés:1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, a tepsibe 2 cm vizet teszünk.

2. A tejet és a tejszínt levendulavirággal felforraljuk, majd hozzákeverjük a cukrot, és 10 percig pihentetjük.

3. A tojássárgáját és az egész tojásokat folyamatos, nem durva, de erőteljes keverés mellett hozzáadjuk a levendulás keverékhez, majd leszűrjük, és pár percig ismét pihentetjük.

4. Kis porcelánpohárkákba töltjük, 2-3 cm vastagon (kb. 1dl).

5. Beletesszük a vizes tepsibe, amit sütőbe tolunk, és 50 perc alatt szilárdra gőzöljük. 

6. A sütőt elzárjuk, még 10 percig bent hagyjuk.

7. A tepsiből kivéve betesszük a hűtőbe.

8. Ha lehűlt, barnacukorral meghintjük, és flambír pisztollyal karamellizáljuk (vagy külön készítjük a karamellt, és ráöntjük kanállal).

9. Máris fogyaszthatjuk, felül ropogós karamell, alul puha krém.

Elkészítési idő: 80 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva
1 adag: 219 kcal

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss