Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendulás aranygaluska citromsodóval konzervdobozban sütve

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 8 db nagyobb dobozhoz:
  • 5 + 5 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg citrushéjas cukor (porcukor)
  • csipet só
  • 10 dkg darált dió
  • 3 dkg szárított vagy friss levendula
  • A sodóhoz:
  • 3 dl tejszín
  • 1 dl citromlé
  • 3 db tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés

Elkészítés: - A tésztához az élesztőt felfuttatom meleg tejjel egy csipet cukor kíséretében.

- A liszttel összedolgozom a fentiekkel, majd 5 dkg margarinnal, a tojássárgákkal, cukorral és sóval. 1 órát pihentetem meleg helyen a tésztát.

- Lisztezett gyúródeszkán kicsi pogácsaszaggatóval (ennek hiányában pálinkás pohárral) félköröket szaggatok.

- A konzervdobozt kikenem bőségesen olvasztott margarinnal, majd egy réteg tésztát teszek bele, erre bőséges olvasztott margarin, egy kevés levendula, dió és cukor. Ezeket így rétegezem, de nem a doboz tetejéig, csak kb. 2/3 részéig.

- Fél órát hagyom a konyhában pihenni, és előmelegített sütőben, közepes fokozaton aranybarnára sütöm kb. 30 perc alatt.

- A sodóhoz a lisztet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, majd a cukort, a citromhéjat, a citromlevet is hozzáadom. Addig főzőm, amíg sűrűsödni nem kezd. Én nem szeretem túl sűrűn, ezért nem is főzöm agyon.

- Tálaláskor egy kis szárított levendulával dekorálom még a finomságot!

Megjegyzés

Megosztó finomság! Valaki vagy imádja a levendula-citrom kombinációt, vagy éppen világ életében nem lesz a kedvence. Nagyon finom, megéri kipróbálni.
- BoldogAgi

Ezek is érdekelhetnek