Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Leveles túrós rétes

120 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához (3 rúdhoz):
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl vagy kefir
  • 1 tk ecet
  • kis csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1/2 kg túró
  • 2 dl tejföl
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • A rétes lapok kenéséhez:
  • 1 db tojás
  • 2 ek étolaj

Elkészítés

  1. 5 dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel, sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk, és egy fél óráig pihentetjük.
  2. Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk.
  3. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük. Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.
  4. A túrót, a tejfölt, a cukrot a reszelt citromhéjat és a mazsolát, egy tálban robotgéppel vagy villával összekeverjük.
  5. A tésztát 3 cipóra osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, étolajjal lekenjük, zsemlemorzsával meghintjük.
  6. A tölteléket a tésztalap közepére tesszük,a tésztát két oldalról ráhajtjuk, sütőpapírral fedett tepsibe tesszük,a rudak tetejét étolajjal, majd a felvert egész tojással lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Mindenféle rétes >>> 

Túrós édességek >>> 

finomságok leveles tésztából>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss