Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Leveles töpörtyűs pogácsa II.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztben a vajat elmorzsolom, sózom, hozzáadom az élesztőport, a cukrot, a tejfölt, 2 evőkanál bort és a felvert tojások bő 2/3-át. Lágy tésztát gyúrok, letakarva fél órát pihentetem.

A töpörtyűt ledarálom, borssal, 1 evőkanál borral összekeverem.

A tésztát vékony téglalap formára nyújtom, a töpörtyűkrémmel megkenem, szorosan feltekerem, sodrófával kicsit ellapítom, majd balról középre, jobbról vissza összehajtom, kicsit lenyomkodom, letakarva újabb félórát pihentetem.

Kb. 2 cm magasra nyújtom, tetejét átlósan berácsozom, közepes pogácsaszaggatóval, minél kevesebb *hulladékkal* kiszaggatom, és sütőpapírral bélelt, a sütőhöz tartozó nagy, lapos tepsibe, egymástól kicsit távol sorakoztatom.

Újabb félórát pihentetem, a maradék tojást pici tejjel elkeverem, a pogácsák tetejét megkenem, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm.

Megjegyzés

A sót és a borsot bővebben mérjük, mint más esetekben, úgy jó, ha érződik fogyasztáskor.

A maradékot nem érdemes újra összegyúrni, elég csak kerek formákra összenyomkodni, és tepsibe tenni.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss