Előkészítés: A salátákat leveleikre bontjuk, a foltos vagy sérült részeket eltávolítjuk, váltott vízben megmossuk, és kicentrifugáljuk őket, vagy lerázzuk róluk a vizet, és tiszta konyharuhával szárazra törölgetjük. A fűszernövényeket és a retek középső, zsenge leveleit (amelyeket felhasználunk majd a salátához) leöblítjük, szárazra rázzuk. A radicciót megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük. A kétféle hagymát és a retket megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
Elkészítés: A saláta- és retekleveleket falatnyi darabkákra tépkedjük, és mély tálba szórjuk. A zöldfűszereket (1 csinos bazsalikombóbita kivételével) finomra vágjuk. A radicciot leveleire bontjuk, és felaprózzuk. Az lilahagymát és az újhagymát - egy kevés zöldjével együtt - felkarikázzuk. A retket vékony szeletekre gyaluljuk, és az egészet a salátalevelekhez adjuk, lazán összekeverjük. Az öntethez a borcetet mélyebb tálkába öntjük, beleszórunk 2 csipet sót, és olvadásig keverjük. Hozzáadunk 2 csipet őrölt borsot, majd eleinte cseppenként, aztán vékony sugárban az olajat. Végül habverővel beledolgozzuk a mustárt, 3-4 evőkanál hideg vízzel lazítjuk, és ízlés szerint citromlével utánasavanyítjuk. A salátára locsoljuk, összekeverjük, és azonnal fogyasztjuk, mert a salátalevelek egy része hamar összeesik az öntettől.