Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Leopárd kalács

Hozzávalók

  • 10 x 26-os formához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej (langyos)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 4 ek kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tk só
  • A kakaós tésztákhoz:
  • 3 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 2 ek tej (langyos)
  • A lekenéshez:
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk - ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet.
    2. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk, és kettő egyforma kisebb. A fehér tésztagombócot letakarjuk és félre tesszük pihenni. Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek kakaóport és 1 ek tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félre tesszük pihenni. A másik kisebb gombóchoz 2 ek kakaóport és 2 ek tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, ezt is letakarjuk és szintén félre tesszük pihenni.Kb. 40 percig pihentetjük a tésztákat. (Van egy nagy fehér gombóc tésztánk, és egy kisebb világosbarna, és egy másik kisebb sötétbarna)
    3. Pihentetés után mindegyik tészta gombócot 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amit kis gombócokká formázunk. Először a világosabb kakaós gombócot hengeralakúra sodorjuk - olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk -, majd a sötétebb kakaós gombócot hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk -olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk -, majd így teszünk a fehér gombóccal is.
    4. A sötétbarna tészta széleit vizes kézzel megnedvesítsük, beletekerjük a világosabb barna rudat, és a szlkeit összenyomjuk. Ezt beletekerjük a szintén megnedvesített szélű fehér, ovális, kinyújtott tésztába. Az összes tésztával így járunk el.
    5. Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a 8 db rudat, majd a felvert egész tojással lekenjük a tetejét.
    6. 170-180 fokre előmelegített sütőben, kb. 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróbát végezzünk.
    7. Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció
X

Nem ez a legjobb Leopárd kalács recept?


Magazin