Lenmagos medvehagymás tönkölykenyér

Hozzávalók

  • Fél kilós veknihez:
  • 16 púpos evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 evőkanál lenmag + 1 evőkanál a szóráshoz
  • 1csomag medvehagyma ollóval apróra vágva
  • 1 púpos tk. himalája só
  • 3 dl erős langyos víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • 1 csipet cukor

Elkészítés

    1. A lisztet nagy lyukú rostán kelesztőtálba szitáljuk, így a korpa is átmegy. Rászórok 3 ek. lenmagot, a közepébe mélyedést készítünk, ide szórjuk a cukrot, a sót, az élesztőt és ráöntjük a víz egy részét. Elkezdjük dagasztani. Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a maradék vizet, és legalább fél órát dagasztjuk. Fárasztó, de a munkánk eredménye fenomenális lesz!
    2. Amikor összeállt a tészta, lezárjuk a kelesztőtálat, meleg vízbe állítjuk, ez meggyorsítja a kelést.
    3. Amikor a tál teteje felnyílik, látni lehet, hogy a tészta szépen megkelt. Ekkor rászórjuk a medvehagymát és ismét átdagasztjuk. Most már könnyebb, mert laza a tészta.
    4. Vajjal kikent tepsibe tesszük. Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét vízzel megkenjük, és egyenletesen rászórjuk a maradék 1 kanál lenmagot. 3-4 vágást teszünk a kenyérre, hogy a gőz miatt az oldala ne repedjen meg. Kb. 35-40 perc alatt készre sül (ez sütőtől függ, ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával). Ha az oldala elválik a tepsitől, biztos kész.
    5. Rácsra borítjuk,és ott hagyjuk kihűlni. 

     

Megjegyzés

5-6 naponként szoktam sütni, addig biztos eláll. Amikor nincs medvehagyma, akkor más magvakat adok hozzá: szezámmag, tökmag, napraforgó.

Andrásné Piroska
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Magazin