Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Lencseleves kapros krumpligombóccal

Hozzávalók

  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 db debreceni
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 ek liszt
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek olaj
  • 1 l víz
  • A kapros krumpligombóc hozzávalói:
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 db tojás
  • 1 csokor kapor
  • 3-4 ek liszt

Elkészítés

    1. A lencsét átválogatjuk, majd alaposan megmossuk. A füstölt kolbászt és a debrecenit felkarikázzuk. A krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockára vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén megpucoljuk, majd a vöröshagymát apróra vágjuk. A lencsét egy edénybe tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, és megszórjuk egy kevés sóval. Ezután felforraljuk, majd kisebbre vesszük a lángot, és lassan főzzük tovább.
    2. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és pár perc alatt szép pirosra sütjük, majd kiszedjük a zsiradékból. A visszamaradt zsiradékot megszórjuk a liszttel, és pár pillanatig pirítjuk, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a összezúzott fokhagymát, és alaposan összekeverjük. Ezután pár percig hűlni hagyjuk, majd felöntjük egy pohár hideg vízzel, és csomómentesre keverjük.
    3. A vízzel felengedett rántást a lencséhez öntjük, beletesszük az előzőleg elősütött kolbászkarikákat, és beletesszük az apróra vágott krumplit is. Ezután addig főzzük a levest, még a lencse és a krumpli is megpuhul. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a lencsét!!)
    4. A gombóchoz a krumplit megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, és még melegen átnyomjuk a krumplinyomón, majd teljesen kihűtjük.
    5. Amikor a krumpli kihűlt, megszórjuk egy pici sóval, majd hozzáadjuk a több, mint fele lisztet, az apróra vágott kaprot, az egész tojást, majd összegyúrjuk. Gyúrás közben, apránként hozzáadunk annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. (Ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény.)
    6. Ezután nedves kézzel, kisebb gombócokat formázunk, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt készre főzzük. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, még 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük, és tálalásig melegen tartjuk.

      GOMBÓC, GALUSKA, NOKEDLI - TÖBB MINT 50 VERHETETLEN LEVESBETÉT! >>> 

      Még több lencsés recept >>> 

      Lencse-szerencse >>>

Megjegyzés

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd helyezzünk bele pár darab gombócot, és úgy kínáljuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin