Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Lencsegulyás-leves

3 5/5

Hozzávalók

  • 50 dkg marhanyak (kis kockákra vágva)
  • 25 dkg lencse
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg sárgarépa és fehérrépa (aprítva)
  • 1 szelet zeller
  • 1 fej vöröshagyma (aprítva)
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva, aprítva)
  • 1-2 db babérlevél
  • 1-2 ág zellerlevél
  • Piros Arany (csípős)
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 ek mustár
  • 1 tk cukor
  • 1/2 db citrom leve
  • A nokedlihez:
  • 1 db tojás
  • liszt (amennyit felvesz)

Elkészítés

    1. A lencsét előző este átválogatjuk, bő vízbe áztatjuk, lehetőség szerint a vizet többször cseréljük le a felhasználásig.
    2. Forró zsiradékban  megfonnyasztjuk a vöröshagymát, benne a fokhagymát is, majd a húskockákat is hozzáadjuk és magas hőfokon, állandó keverésmellett fehéredésig aprítjuk. Meghintjük pirospaprikával, felengedjük 6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel. A babért, a zellergumót és a Piros Aranyat is hozzáadjuk, lassú tűzön kb. 1,5-2 órán át főzzük (ez függ a marha korától).
    3. Amikor már félpuha a hús, hozzáadjuk a lencsét, a zöldségeket, felengedejük még kb. 1,5 l vízzel, utánafűszerezzük, és még 1 órán át főzzük, amíg a hús kellően meg nem puhul.
    4. Közben kb. 1 csapott evőkanál lisztből vékony rántást készítünk, a levest berántjuk, ízesítjük mustárral, cukorral, citrom lével.
    5. A nokedlitésztához összekeverjük a tojást annyi liszttel, amennyit felvesz, szaggató segítségével a leveshez adjuk és az egészet összeforraljuk.Kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá.

Megjegyzés

Tálalás előtt 1-2 órai pihenés jót tesz neki, addig az ízek megfelelően összeérnek.

Füstölt csülökkel is szokták ezt a levest főzni, vagy keverik a marhát a csülökkel, ízlés szerint.

A lencsét bő vízben a forrástól számított 5 percig előfőzöm, a levét leöntöm, és úgy adom a leveshez – így sokkal kímélőbb.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

almasim
Kedves Gabi! Ez egyszerű és nagyszerű, miért is ne, ha babgulyás van, lehet lencsegulyás is, ha másért nem a változatosság kedvéért, vagy mert így legalább a lencsét is jobban elfogadja az is aki kevésbé szereti. Kár, hogy előbb nem láttam, hiszen már régóta itt van a recept. Köszönet az ötletért és a receptért! Margó
Mindmegette
Köszönjük a pontosítást, javítottuk a receptet! :)
gaby53
Bocsánat! Most ahogy olvasom a recit, kimaradt egy fontos elem: a lencsét előző este átválogatom, bő vízbe áztatom, lehetőség szerint a vizet többször cserélem a felhasználásig.

Hasonló Receptek

Magazin