Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lencsefőzelék zöldfűszeres pulykacombbal

MME MME
3 4/5
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • A főzelékhez:
  • 50 dkg lencse
  • 1/2 l füstölt lé, kockából
  • 2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • A sülthöz:
  • 1 kg pulykacomb
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20 szál snidling
  • 1 szál rozmaring
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

Előkészítés: A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.

Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 1160 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss