Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lencsefőzelék petrezselymes fasírttal

120 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A lencsefőzelékhez:
  • 30 dkg lencse
  • bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej hagyma (kicsi)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek liszt
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 ek mustár
  • ecet (vagy citromlé)
  • A fasírthoz:
  • 30 dkg sertés dagadó (darált)
  • bors
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet kenyér (száraz)
  • 3 dl olaj (a kisütéshez)

Elkészítés

  1. A lencsét megmossuk, kb. 2 órára beáztatjuk, majd feltesszük annyi vízben főni, hogy bőven ellepje, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a babérlevelet és az aprított vöröshagymát. Lassú tűzön puhára főzzük. Amíg fő a lencse addig elkészítjük a fasírtot.
  2. Egy tálba tesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, beleütjük az egész tojást, a felaprított petrezselyem zöldet, a préselt fokhagymát és a beáztatott, kinyomkodott kenyeret, majd jól összedolgozzuk. Vizes kézzel tojásnagyságú fasírtokat formázunk. Forró olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük, hogy az olajat felfogja.
  3. A megfőtt lencsét berántjuk. Az olajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, világosbarnára pirítjuk a rántást, levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük felöntjük hideg vízzel és a forrásban lévő lencsére öntjük. Elkeverjük, forraljuk. Mustárral és pár csepp ecettel vagy citromlével ízesítjük. Együtt tálaljuk.

LENCSEKRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS>>> 

LENCSE SALÁTA>>> 

LENCSELEVES GAZDAGON>>> 

 

Megjegyzés

Újév napján mindig lencsét szoktam főzni, vagy levest, vagy főzeléket. idén a főzelékre esett a választás - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss