Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak főzeléknek jó - így főzz lencsét szilveszterkor!

Ha anyagi jólétre vágysz jövőre, akkor, a babona szerint, nem kell mást tenned, csak szilveszter este vagy újévkor jól belakni lencsével - ami, sokak szerencséjére - nem csak főzelék formában fogyasztható. Egy kis lencse-történelem, szuper receptekkel körítve!
Régi ismerős

Az egyik legismertebb zöldségnövényt közel 8000 éve termesztik, már az egyiptomi fáraósírokban is megtalálták a maradványait. Származási helyét tekintve elmondható, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik.

Milyen fajtái léteznek?

Míg hazánkban többnyire a barna változata kerül az asztalra, addig a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Közel-Keleten, valamint Indiában a vörös az igazán elterjedt. A karakteres ízű zöld lencsét a hagyományos francia vidéki konyha alkalmazza gyakran, míg sárga változatát elsősorban az indiaiak fogyasztják.

Milyen formában?

Bár mi főként főve, leves vagy főzelék formájában fogyasztjuk, számos országban, például Ázsiában, előszeretettel használják liszt formájában: különféle lepényeket sütnek az őrleményből.

Miért hasznos?

Bár a lencse megdolgoztatja a gyomrot, ugyanakkor rendkívül egészséges: 1 bögrényi mennyiségből készült étel a felnőttek számára ajánlott napi folsavszükséglet csaknem 90%-át fedezi.

LEGYETEK GAZDAGOK AZ ÚJÉVBEN: A LEGJOBB LENCSÉS ÉTELEK EGY HELYEN! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss