Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lehet egészségesen fogyókúrázni! Így csinálta egy dietetikus

default user icon
MME
Az alábbi menüsor egy gyakorlott fogyókúrázó étrendjéből származik, így neked is segíthet abban, hogy hatékonyan és egészségesen szabadulj meg a felesleges kilóktól.

A sokat próbált fogyókúrázók segíthetnek annak, aki csak most szánta rá magát a diétázásra. Az  Eating Well magazin szerkesztője, aki dietetikus is, éppen ezért egy olyan menütervet állított össze, amellyel ő is megszabadult felesleges kilóitól. A diétaterv ráadásul nem csak hatásos, hanem egészséges is.

Reggel 8 óra: Egyél egy tál zabkását banánnal és dióval

Kutatások bizonyítják, hogy azok akik rendszeresen esznek reggelit, soványabbak, illetve hamarabb megszabadulnak felesleges zsírpárnáiktól. Természetesen nem mindegy, mi kerül a tányérodra! Azok a szénhidrátok, melyek lassan szívódnak fel, mint amilyen a zab vagy a korpa, hosszantartó energiát biztosítanak, ráadásul, ha sportolás előtt legalább három órával fogyasztod őket, sokkal több zsírt égethetsz mozgás közben. Ennek oka, hogy ezek a szénhidrátok nem dobják meg azonnal a vércukorszintedet, így nem éhezel meg olyan hamar újra. Sőt, míg a magas inzulinszint azt az üzenetet küldi a szervezetednek: tárolja a zsírt, addig az alacsonyabb érték, segít az elégetésében.


10 óra: Zsírszegény tejjel készült tejeskávé és egy alma

Ha az étkezések között nassolás segít abban, hogy kibírd a főétkezésig, akkor csak hajrá! Ráadásul a tízórai és az uzsonna remek alkalom, hogy a főétkezések mellett még egy kis hasznos tápanyaggal lásd el a szervezeted, ezért válassz olyan ételeket, amelyekben van kalcium, és rost is, melyből egyébként is sokan keveset fogyasztanak.

11 óra: Használd az ebédidőt testedzésre!

Sétálj gyors ütemben 40 percig. Bár az ajánlások szerint heti ötszöri 30 perces testmozgás elegendő, kutatások szerint az extra 10 perc tovább segíti a kilók elleni harcot.

13 óra: Egy nagy adag zöldségsaláta grillezett csirkével és egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel.

Bár sokan vannak, akik kitiltanák a kenyeret az ebédből, a fehérjék és a szénhidrátok helyes kombinációja segít abban, hogy sokáig jóllakottnak érezd magad, így tuti nem fogsz elcsábulni valamilyen édesség láttán. A zöldségek remek rostforrások, ráadásul a vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolhatod velük a szervezetedben. Emellett a fehérjék (csirke, hal, tofu, bab) megemésztéséhez több energiára van szüksége a szervezetednek, így tovább segítik a szírégetést.

16 óra : Zöldségszeletek humusszal

Mielőtt megennéd az uzsonnát szánj egy percet rá, és gondolkodj el: tényleg éhes vagy? Lehet, hogy csak kevés vizet ittál? Mindenesetre, ha éhes vagy, akkor sincs semmi gond, a fenti rost és fehérje-kombó valóban eredményesen harcol az éhséggel szemben!

18 óra: Kezdd az étkezést egy nagy adag salátával vagy levessel!

A rostgazdag vagy víz- alapú ételek hamar eltelítenek, így akár 20 százalékkal kevesebbet eszel utána. Éppen ezért, ilyenkor tulajdonképpen bármit ehetsz második fogásként, az egyetlen kikötés annyi, hogy a szokásosnál jóval kisebb tányérból falatozz.

20 óra: Ajándékozd meg magad egy szelet  - legalább 70%-os kakaótartalmú  - étcsokoládéval.

Az állandó önmegtartóztatás nem csak rosszkedvűvé tesz, hanem növeli annak esélyét, hogy nagyobbat „vékezel". Éppen ezért engedj meg magadnak egy kis finomságot lefekvés előtt. Ezzel pótolhatod édesség iránt igényedet, ráadásul a kakaóban lévő antioxidáns jót tesz a szívednek is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss