A lecsós szelet elkészítéséhez a hússzeleteket kiklopfoljuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Legalább fél órán át hagyjuk állni.
A császárszalonnát ízlés szerinti kockákra vágjuk. A hagymát felszeleteljük. A szalonnát egy serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból, és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadunk 4 evőkanál olajat, majd a hússzeletek mindkét oldalát kifehéredésig sütjük. Az edényből kivesszük a húst. Hozzáadjuk az elősütött szalonnát és a hagymát, és elkezdjük pirítani. Addig pároljuk, amíg kissé összeesik. Ezután hozzáadjuk a felcikkezett paprikát. Megszórjuk egy kevés sóval és a pirospaprikával. Felöntjük 1 dl vízzel, visszatesszük bele a húst, és lefedve 10 percig pároljuk.
Amikor a hús alól már majdnem teljesen elfőtt a víz, hozzáadjuk a kimagozott, felcikkezett paradicsomot, majd 5 percig pároljuk. Főzés közben többször megkeverjük, ha szükséges, öntünk alá 0,5 dl vizet. 10 percig főzzük, ekkor a paprika még roppanós marad. Rizzsel tálaljuk.