Lecsó

default user icon
11 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 40 dkg paradicsom
  • 80 dkg zöldpaprika
  • 2 nagy fej hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika

Elkészítés

    Előkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk.
    Elkészítés: Az olajhoz adjuk a szalonnát, és mérsékelt tűzön zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Beleforgatjuk a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk. Petrezselymes burgonyával, párolt rizzsel vagy egyszerűen friss házikenyérrel kínálhatjuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 295 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Néhány ötlet:
• 10 dkg felkarikázott paprikás kolbásszal (amelyet a paradicsommal egyidejűleg adunk az ételhez), vagy személyenként 1 pár benne főtt virslivel, debrecenivel is gazdagíthatjuk.
• Ha túlságosan leveses a paradicsom és/vagy a paprika, közvetlenül azután, hogy a paprika kissé összeesik, szórhatunk a levébe 8-10 dkg hosszú szemű rizst is – pompás egytálétel válik belőle!
• Készíthetjük 20 dkg zsenge cukkinivel vagy padlizsánnal vagy tökkel is, amit a paradicsom előtt a hagymán megpirítunk. Ez esetben fűszerezhetjük néhány bazsalikomlevélkével vagy babérlevéllel is.
• Aki csípősen szereti, adjon hozzá 1-2 darab erős paprikát is.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

mig zoltán 4 hónappal ezelőtt
Ez így tökéletes! Én három gerezd fokhagymát még belenyomok. Szerintem jobb ha paprikát később tesszük bele mert így tömörebb marad. Egy kis cukor még ajánlatos.
Freericsi 8 hónappal ezelőtt
A paprikát hamarabb kell beletenni, mint a paradicsomot. Le kell sütni hiszen az is ereszt levet.
Hasznos Virág 1 évvel ezelőtt
Ha valakinek nem tetszik az alaprecept, lehet variálni. Vira
Szil 4 évvel ezelőtt
Én a szalonnához nem teszek olajat az elején, elég zsíradékot enged az magától is. Adok hozzá viszont 2 evőkanál cukrot, a végén pedig 2-3 tojást. De így is nagyon finom, ahogy Te csinálod :) Nem tudom, mi a különbség a két verzió között, mármint ha először tesszük bele a zöldpaprikát és utána a paradicsomot, vagy fordítva. A profik szerint a paprika megy bele előbb. Én próbáltam minkét verziót, szerintem nincs semmi különbség köztük.
Fésű Zsuzsanna 5 évvel ezelőtt
Bevallom pont egy ilyen kezdő receptet kerestem ugyanis kezdő vagyok, de azért ne lincseljetek meg. Gondolom ti se szakácsként jöttetek a világra! Igenis kellenek ezek az egyszerű receptek is, aki meg okoskodik, az írja le ő hogy csinálja és aki akarja azt fogja megcsinálni.
Mészáros Adrienn 6 évvel ezelőtt
Ez a recept így jó ahogy van!! Fűszer?? Minek?? És még is milyen?? Bors,bazsalikom,oregáno?? Akkor inkább csináljanak valami olasz kaját a beszólogatók!! Ez egy igazi magyar reform étel,minek túl kombinálni??
Drivers 6 évvel ezelőtt
Igen igaza van és neked is természetesen ,na de hiszen legalább olvasni megtanulhatnátok! De lehet az is,hogy kancsik vagytok és nincs meg a szemüvegetek! [quote]rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. [/quote] Bors se feltétlenül kellene főleg ha van benne egy kis csípős paprika!Más egyéb fűszert még mit raknátok bele??
liszizsuzsika 7 évvel ezelőtt
Megint igaza van Csatószegi kollégának. Se só, se bors...Kicsit kezdő háziasszonyoknak szóló szakácskönyv jellege van.
Csató 7 évvel ezelőtt
És a fűszerek merre járnak? Ez igy nem lesz tuti!
Molnár Péter 10 évvel ezelőtt
En is szeretem tejfollel. Csak az epem nem birja sajnos. En eloszor a paprikat teszem bele, uvegesre sutom, utana johat a paradicsom. Ilyenkor persze a piros paprika csak akkor kerulhet bele, amikor levet engedett a paradicsom, mert maskepp megeg.

Hasonló Receptek

Magazin