Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts isteni lecsót és paradicsomszószt házilag , egyszerűen!

Az elmúlt hetekben olyan sok zöldség érkezik a gazdaságból, hogy nem tudjuk mind megenni. A héten rengeteg paradicsomot (ökörszív és lukullusz típusút), tököt, cukkinit, csillagtököt, paprikát, uborkát kaptunk. Úgyhogy: befőzésre fel!

Most jó meleg van, és hatalmas választék mindenből, mi szem-szájnak ingere! Viszont el jön majd a tél, amikor vágyakozva gondolunk arra a sok zamatos gyümölcsre és zöldségre, ami most körülvesz minket.

Annak idején anyukámmal rengeteg dolgot raktunk el télire. Zsákszámra bontottuk a zöldborsót, ami fagyasztóba került, magoztuk a meggyet, amiből szintén fagyasztottunk, de készült belőle dzsem is. Eperből, málnából, ribizliből, sárgabarackból és ősziből főztünk lekvárt, szörpöt, és befőttet is tettünk el. A zöldségek, gombák savanyítva sorakoztak a spájz polcain. A zöldfűszereket mi nem szárítottuk, hanem fagyasztottuk, mert anyukám szerint jobban megmarad az eredeti színük és aromájuk. Én is így csinálom, bár mentát, majoránnát, levendulát és fűszerpaprikát szívesen lógatok szárítva a konyhában. Sok esetben csak díszítés célját szolgálják, de egy évben sem maradhat el néhány csokor.

Az elmúlt hetekben olyan sok zöldség érkezik a gazdaságból, hogy nem tudjuk mind megenni. A héten rengeteg paradicsomot (ökörszív és lukullusz típusút), tököt, cukkinit, csillagtököt, paprikát, uborkát kaptunk. Úgyhogy: befőzésre fel!

Előkészületek

Készítsünk elő megfelelő mennyiségű befőttes üveget. A lecsónak 1kg-os üvegek a leg optimálisabbak, a paradicsomléhez pedig vehetünk hosszúnyakú üvegeket is. (A fenti mennyiségből nagyjából 4 l-es üveg paradicsomlé, és 6-7 üveg lecsó lesz.) Az üvegekhez tartozó kupakokat ellenőrizzük, hogy ne legyenek sérültek. Egy fazék, forrásban levő vízben forrázzuk ki az üvegeket és a tetőket, még akkor is, ha elmosva egy szekrényben álltak! Egy mélytányérba készítsünk 2 dl vizet 1 teáskanál citromsavval. Vegyük elő a celofánt, és vágjuk fel akkorára, hogy az üvegek tetejét bőven befedje. Legyen kéznél kétszer annyi befőttes gumi, mint ahány üvegünk lesz. Készítsünk elő dunsztolásnak egy meleg takarókkal, párnákkal bélelt helyet.


Paradicsom és lecsó befőzés >>> 

A kimaradt lecsó alapot készítsük el akár vacsorára. Pirítsunk egy kevés hagymát szalonna zsíron, tegyünk rá egy pici piros paprikát, majd keverjük az alaphoz. Főzzük még jó 10 percig, majd üssünk rá mennyiségtől függően 1-2-3 tojást. Amikor a tojás megfőtt, tálalhatjuk!

Még több cikk és recept házigazdánktól itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss