A hajszálvékonyra szeletelt kolbászt egy forró serpenyőben addig sütjük, amíg a zsírját kiengedi és a szeletek ropogósra sülnek. Ezután papírtörlőre szedjük, és félretesszük.
A serpenyőben maradt zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, ha szükséges adunk még hozzá egy kevés étolajat. Ha már üveges, lehúzzuk a tűzről, majd megszórjuk és elkeverjük a pirospaprikával.
Ezután visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a feldarabolt paprikát. Kb. 10 percig főzzük, majd, ha kissé összeesett, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. Megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. Közepes lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek, de még kellemesen haraphatóak.
A frissen elkészült lecsót a ropogós kolbászcsipsszel megszórva tálaljuk, friss kenyeret vagy főtt rizst kínálhatunk mellé.