Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lecsó előtt, lecsó helyett vagy után?

Nyár derekán, ha hűvös az idő, azért, mert átmelegít, ha tombol a hőség, azért, mert gyorsan elkészíthető – szinte minden háztartásban gyakran kerül az asztalra lecsó vagy más paradicsommal, paprikával, padlizsánnal készített fogás.

Nem ritkán előfordul persze, hogy lecsó előtt vagy helyett valami egyszerű, mégis változatos és finom nyári fogásra vágyakozunk, ami egyszerre szendvicsjellegű, de mégis izgalmas, ízgazdag harapnivaló.

Szinte bármely alkalomra gyorsan készíthetők padlizsánszendvicsek – akár kétszer sütve!

Padlizsánszendvics – kétszer sütve

Hozzávalók 10-12 szendvicshez:
1 db nagy méretű vagy 2 db közepes padlizsán (kb. 80 dkg)
25-30 dkg kemény húsú paradicsom
20 dkg pizzamozzarella sajt
1 evőkanál paradicsompüré
2 kisebb gerezd fokhagyma áttörve
néhány friss bazsalikomlevél
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: só, oregánó, chili

Elkészítés: A padlizsánt hosszanti irányban, csíkokban meghámozom, 1 cm vastag karikákra szeletelem. Mindkét oldalukat kissé besózom, és csak annyi ideig várakoztatom őket, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A sajtból 20-24 vékony szeletet vágok zöldséghámozó segítségével. A paradicsomokat 1 percre forró vízbe mártom, meghámozom, ½ cm-es vékonyságúra karikázom. A paradicsompürét oregánóval, chilivel és kevés sóval, valamint az összenyomott fokhagymagerezdekkel krémesre keverem.

A padlizsánokról leitatom a só hatására keletkezett levet, kenőecsettel mindkét oldalukat vékonyan megkenem olívaolajjal, kevés oregánóval fűszerezem.

Összeállítom a szendvicseket: minden padlizsánkarikára kb. ½ teáskanálnyi paradicsomkrémet halmozok, erre kerül 1-1 szelet vékony sajt, majd minden másodikra 1 szelet paradicsom.

A kontaktgrillt előmelegítem.

Minden paradicsomszelettel ellátott padlizsánkarikára ráillesztek egy paradicsom nélkülit. Akkor lesz igazán egyenletes a szendvics, ha egymást követő szeletek kerülnek egymásra!
Grillsütőben 4-5 perc alatt puhára sütöm.

Serpenyőben is elkészíthető, ekkor néhány perccel hosszabb a sütési idő, és egyszer mindenképp meg kell fordítani a szendvicseket, hogy mindkét oldaluk szépen megsüljön

Akár már így is tálalható, de ha előre dolgozom, a kész szendvicseket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatom, mindegyik tetejére kevés reszelt sajtot hintek, és tálalás előtt annyi időre tolom csak be a sütőbe, amíg a sajt szépen ráolvad minden kerek szendvics tetejére.

Mindössze 4-5 percet vesz igénybe a művelet, de a kétszer sütött padlizsánszendvics olyan ízletes és könnyű fogás, hogy megéri azt a néhány plusz percet. Az olvadó sajt, az aromás paradicsom a puha padlizsánrétegek között valóban ellenállhatatlan – és igencsak ízletes, kalóriaszegény fogás!

Előételként is kínálható, de friss salátával, ropogós kenyérrel könnyű ebéd vagy vacsora is lehet.

Egyszerű meleg étel, de jó minőségű alapanyagokból csodásan ízletes – sikerrel indulhat a legkedveltebb gyorsételek kategória dobogós helyére!

Ha ennél tartalmasabb gyors fogás is kívánkozik az asztalra: lecsó helyett, de - praktikusan - után is készülhet igen ízletes fogás.

A lecsó elkészítésének tekintetében szinte konyhánként más és más aranyszabályok érvényesek. Ki az erős paprikára, ki a bogyiszlóira, több vagy kevesebb paradicsomra, füstölt kolbászra, tojásra, rizsre, illetve más összetevőkre helyezi a hangsúlyt. Van, aki puhára, mások félkeményre sütik a paprikát, ki hámozott, ki pedig hámozatlan paradicsomot használ. A lecsó bármilyen módszer alapján is készül: az egyik legnépszerűbb nyári gyorsétel!

Természetesen nem csupán nálunk, hanem számos országban készítenek alapvetően hagyma, paprika és paradicsom felhasználásával hasonló fogásokat. Legismertebb talán az Olaszországban közkedvelt pepperonata vagy a francia ratatouille.

A nyári „majdnem lecsós lepény” alapját a sok háztartásban mind népszerűbb francia lecsó összetevői alkotják. A francia ratatouille hozzávalói között minden esetben szerepel cukkini és padlizsán, melyek gazdagabbá teszik a paradicsom és paprika kettősét, ha a zöldségalapokra koncentrálunk.

A füstölt sajttal koronázott ratatouille-lepény lényegét egy sűrű, roppanósra sütött zöldségeket tartalmazó egyszerű francia lecsó adja, fogyasztásához még az evőeszközöket sem kell feltétlenül igénybe venni, ha nagyobb csapat közelít a tepsihez…

Füstölt sajtos ratatouille-lepény

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (500 gr)
15 dkg vékonyra szeletelt füstölt sajt (pl. edámi, trappista, mozzarella)
3-4 db lila újhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma finomra fágva
1 közepes méretű padlizsán (kb. 30 dkg)
2 db kisebb cukkini (kb. 30 dkg)
2 db fehér húsú paprika
2 db piros kápia paprika
3 db közepes méretű paradicsom
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors, kakukkfű, oregánó, rozmaring

Elkészítés: Az újhagymákat apró kockákra, a fokhagymát egészen finomra, a padlizsánt, cukkinit és a paprikákat nagyjából 1 cm-esre darabolom. A paradicsomokat forró vízbe mártva meghámozom, majd felkockázom.

Az olajon üvegesre pirítom az újhagymát, hozzáadom a fokhagymát, az őrölt piros paprikát, valamint a sűrített paradicsomot. Erre dobom rá a padlizsánkockákat, fűszerezem, aztán mikor kezdenek összeesni jöhet hozzá előbb a kétféle paprika, majd a cukkini és a paradicsom. Erős tűzön sütöm a zöldségeket 5-6 percig. Épp csak annyira, hogy a padlizsán már puha, a többi hozzávaló pedig roppanós legyen. Félrehúzom a tűzről, kissé hűlni hagyom.

A sajtszeleteket 1 cm széles csíkokra vágom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtófával akkorára igazítom, hogy a tepsibe helyezve a peremre is kerüljön tészta. A tepsibe helyezett tésztára újabb sütőpapírt borítok, erre szórom a sütési nehézékként használt rizst (ez természetesen lehet bármely száraz hüvelyes is). Előmelegített sütőben 4-5 percet elősütöm a tésztát. A nehezék megóvja attól, hogy nagyon felpúposodjon, de ennyi idő alatt a felszíne kissé megszilárdul, nem áztatja el majd a rákerülő töltelék.

A sütési nehezék és a felső sütőpapír eltávolítása után egyenletesen rákanalazom az illatos ratatouille-t, majd berácsozom a sajtcsíkokkal.

További 25-30 percre visszateszem a sütőbe. A sajtszeletek szépen ráolvadnak a lepény tetejére, a szélei megemelkednek, az alja halványpirosra sül.

Éles késsel nagyjából 8X8 cm-es kockákra vágva tálalom.

Egy pohár rozé bor kortyolgatása mellett kitűnő fogás, ami a lecsószezonban is változatosabbá teheti az étkezéseket, családi, baráti összejöveteleket!

Ezek is érdekelhetnek

Friss