Elkészítés: 1) A hagymátés a fokhagymát vaj és olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a bazsalikomot, a petrezselymet, sót, borsot és az apróra vágott halat. Pár perc főzés után hozzáadjuk a fehérbort, és addig főzzük, amíg a halfő.
2) Ha konzerv spárgát használunk, akkor a levével felöntjük a ragut, a spárgát felaprózzuk, félretesszük. Ha friss spárágával dolgozunk, vajon, petrezselyemmel megpároljuk, amikor kész van, kis vízzel felöntjük, és ezt a levet öntjük a halhoz. Ekkor is félretesszük a spárgát. A raguhoz adhatunk kis vizet is, ha úgy látjuk, nem elég.
3) A ragut leszűrjük, a halat is félrerakjuk. Kis vajon megfuttatjuk a rizst, majd a ragu levét merőkanalanként!)adagolva hozzá, megfőzzük a rizst, lassú tűzön, gyakran kevergetve. Ha a ragu leve nem elég nyugodtan adhatunk hozzá pár pohár vizet, de óvatosan, nehogy túl sok legyen a rizottó leve!
4) Ízlés szerint utánafűszerezhetünk még bazsalikommal, petrezselyemmel, sóval, borssal. Ha kész a rizs, belekeverhetjük a halat és a spárgát. Pár percig főzzük. Vigyázzunk, ne legyen a rizottó se száraz, se túl leveses.
5) Ízlés szerint adhatunk hozzá kis főzőtejszínt is, de elhagyható.
Jó étvágyat!