Elkészítés: A lisztet egy tálba tesszük és a csipet sóval összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a zsírt vagy a hideg vajat, és kézzel összemorzsoljuk. A tojást felverjük, majd hozzákeverjük a vizet, és végül a morzsalékos liszthez öntjük. Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre pihentetni.
A hűtőből kivéve kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát. Az alját villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt helyezünk rá, és feltöltjük nehezékkel (én rizst használok nehezéknek).
Előmelegített sütőben közepes lángon 20 percig elősütjük a tésztát. Ezután a sütőből kivesszük, és eltávolítjuk a nehezéket a tésztáról.
Végül felvert egész tojással megkenjük, majd visszahelyezzük a sütőbe, és még kb. 5 percig sütjük (így nem szívja majd sütés közben magába a tészta a tölteléket).
A lazacot konyhai robotgéppel pépesítjük vagy leturmixoljuk, hozzáadjuk a tojást, és pár másodpercig még keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és sima krémmé összekeverjük. Végül hozzáöntjük a tejet, és ízlés szerint fűszerezzük, majd így is jól kikeverjük.
A sütőből kivett tésztára öntjük a lazacos krémet, majd visszatesszük a sütőbe, és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük. Én légkeverésnél 30 percig sütöttem, míg szép színt kap a teteje, és már nem ragad a massza.
Tálalás előtt a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát.