Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lazacos-póréhagymás pite

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • A töltelékhez:
  • 4 tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg friss lazac
  • 10 dkg lazac füstölt lazac
  • fehérbor
  • 1 nagy szál póréhagyma
  • 1 kis szál szárzeller
  • 1 szál rozmaring (a lazac sütéshez)
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet az asztalra öntjük, a közepébe mélyedést formázunk. Belerakjuk a puha vajat, a tojást és a sót, és az egészet homogén tésztává dolgozzuk 2 evőkanál tejjel, majd 1 órát pihentetjük. Keverőgépben is készíthetjük.

A friss lazacot előkészítjük, és serpenyőben 1 szál rozmaringgal megsütjük, sóval, borssal ízesítjük. Sütés közben fehérborral felöntjük. Ha megsült, villával összetörjük, majd hozzáadjuk a felaprított füstölt lazacot is.

A póréhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és vajon megdinszteljük egy serpenyőben.

A tésztát lisztezett felületen fél centi vastagon kinyújtjuk, a piteformát kibéleljük. A lazacot, a póréhagymát és a felaprított angol zellert összekeverjük egy keverőtálban. Egy másikban a tojásokat a tejjel és a tejszínnel összekeverjük. A lazacot és a pórét a formába nyújtott tésztára rakjuk, majd ráöntjük a tejszínes keveréket.

230 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt 200 fokra, és 10 percig még sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem ragad a közepe, elkészült, ha ragad még, közepes hőmérsékleten 160C-on süssük tovább.

Ha elkészült, pihentetjük néhány percet, majd szeleteljük, és ízlés szerint salátával tálalhatjuk.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Kovács Andrea - MME

Ezek is érdekelhetnek