Keress receptre vagy hozzávalóra

Lassan sült bőrös-csontos császár, sütőtökös-almás kelbimbóval

Hozzávalók

  • A húshoz:
  • 1,5 kg bőrös-csontos császár
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 tk só
  • friss bors
  • 2 ág rozmaring
  • A körethez:
  • 1/2 kg sütőtök
  • 1/2 kg kelbimbó
  • 2 db alma
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 szál újhagyma a zöldjével együtt
  • 5 szelet barna kenyér (kb. 25 dkg)
  • olívaolaj
  • 7 dl alaplé
  • 1 ág rozmaring
  • 2 ág kakukkfű
  • 4 db zsályalevél
  • 5 ek aszalt áfonya vagy meggy
  • 2 nagy marék dió durvára törve

Elkészítés

    1. A hús bőrét átlósan bevágjuk, úgy, hogy a húsba ne érjena kés. A bőrén kívül az egészet bedörzsöljük sóval, borssal és az átnyomott fokhagymával. A rozmaring leveleit rácsipegetjük, mehet a bőrére is. Tepsibe fektetjük, aláöntünk 2 dl vizet, majd 2,5-3 órára 160 fokos sütőbe toljuk.
    2. A körethez a sütőtököt meghámozzuk, kétcentisre kockázzuk, a kelbimbókat a torzsánál kettévágjuk (ha nagyok). Egy tepsibe szilikonos sütőlapot terítünk, beleszórjuk a zöldségeket, rájuk locsolunk 2 ek olívaolajat, megsózzuk, megborsozzuk, kezünkkel átforgatjuk. A hús fölé toljuk a sütőbe, amíg megsülnek. (Nem kell teljesen puhára, maradjon harapható.)
    3. A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd félretesszük. A hagymákat szintén kétcentisre daraboljuk, ugyanebben a serpenyőben 2 ek olívaolajon megfuttatjuk, kiszedjük, félretesszük. A kenyeret is felkockázzuk, és szintén a serpenyőben ropogósra sütjük.
    4. Minden eddigi köretnek valót, a kicsumázott, ugyanakkorára vágott almát, az aszalt gyümölcsöt és a felaprított fűszernövényeket egy tálba szórjuk, és ráöntjük az alaplét. Kezünkkel összeforgatjuk addig, amíg a kenyerek az összes levest beszívják.
    5. Visszatesszük a tepsibe, ha a hús kész, a köretet 200 fokon gyorsan átsütjük, amíg a zöldségek, az alma és a kenyér barnulni kezdenek. Szép nagy tálon kínáljuk, a tetejére ültetjük az omlós császárhúst.

Megjegyzés

Ez az étel tavaly télen lett nagy kedvenc, ünnepi ételnek is tökéletes.

Nem kell lefedni, elég, ha az alatta összegyűlt szafttal locsolgatjuk, így a végére a bőr finom ropogós lesz, a hús pedig vajpuha. Akinek légkeveréses, az fedje le, időnként ellenőrizze. Ha a csont mellé szúrunk egy kést és az könnyen beleszalad, akkor megsült, kevesebb idő kell neki, mint a hagyományos sütőben. Le kell venni a fóliát, 200 fokon megpirítani a tetejét és kész is.

bluesun
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin