Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Laskagombás kacsacomb grillezett körtével és sütőtökös édesburgonyával

120 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A kacsához:
  • 6 db kacsacomb
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 db körte
  • 12 szem borókabogyó
  • bors
  • olaj
  • A körethez:
  • 1/2 kg édesburgonya
  • 1/2 kg sütőtök
  • 1/2 kg burgonya
  • rozmaring
  • bors
  • olívaolaj
  • A gombaágyhoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg laskagomba
  • 20 dkg barna csiperke
  • 12 szem borókabogyó
  • 1,5 dl alaplé
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • bors

Elkészítés

  1. A megmosott és szárazra törölt kacsacombok bőrős oldalát egy szikével párhuzamosan beirdaljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd két órán keresztül állni hagyjuk.
  2. A serpenyőben egy kevés olajat hevítünk, majd a combok mindkét oldalát 5-5 percen keresztül megpirítjuk. A lilahagymát felkockázzuk, a fokhagymát félbevágjuk és egy kerámia sütőtál aljába szórva megágyazunk a comboknak, melyeket bőrös felükkel lefelé a hagymadarabokra fektetünk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk az összetört borókabogyóval, majd lefóliázzuk a kerámiatálat és 200 °C-ra előmelegített, légkeverésre állított sütőben, a középen lévő rácsra helyezzük. 1,5 órán keresztül sütjük.
  3. Ezt követően a fóliát eltávolítjuk, a combokat a bőrős felükkel felfelé fordítjuk, majd a hasábokra vágott körtét a tetejére szórjuk. További 30 percen keresztül grillező funkción pirítjuk. Ez idő alatt a körték is zsengére párolódnak.
  4. Az édesburgonyát, a burgonyát és a sütőtököt meghámozzuk, kockára vágjuk, majd egy sütőtepsibe szórjuk. Megsózzuk, majd megszórjuk rozmaringgal, meglocsoljuk olajjal és jól átforgatjuk. Légkeveréses sütőben a tepsit a kacsa alá is helyezzük, és 35-40 perc alatt vajpuhára sütjük.
  5. A gombákat hámozás nélkül megmossuk, majd követően feldaraboljuk. Olajat hevítünk, majd az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Miután a hagyma összeesett, rádobjuk a csíkokra vágott laskagombát, majd öt perc múlva a csiperkét is elvegyítjük a raguban. Bőven megsózzuk, megborsozzuk, majd megszórjuk a tört borókabogyóval. 15 percig pároljuk, majd felöntjük alaplével. Miután elfőtt, száraz vörösborral pótoljuk a nedvességet. Addig keverjük, amíg el nem fő a leve, és be nem sűrűsödik a gombás ragu.
  6. A kacsacombokat gombaágyra helyezzük, meglocsoljuk a saját zsírjával és a szétfőtt hagymagerezdekkel. A félbevágott fokhagymát kinyomkodjuk, és a combokra helyezve kínáljuk. A grillezett körtével, valamint a sütőtökös-édesburgonyás körettel tálaljuk.

Megjegyzés

Születésnapi ebédre készült az étel. Annak ellenére, hogy szinte soha nem fogyaszt a család kacsát, csak a csontok maradtak hírmondónak. - gabor.gombas1985

Ezek is érdekelhetnek

Friss