Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érv amellett, hogy lasagne-t készíts, minden alkalomra!

Ha olasz étterembe megyünk, a lasagne megkerülhetetlen. A gazdag rakott tészta mindig sláger, gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt.

Az örök favorit olasz tésztaétel, a lasagne neve görög eredetű, később került át a latinba és egyfajta főzőedény megnevezésére szolgált. Később, Itáliában már kimondottan azt az edényt nevezték így, amiben a finom rakott tészta, a lasagne készült.

 Legjobb rakott étel receptjeink >>> 

Az első lasagne

Mint minden népszerű fogást, a lasagnét is több nemzet is szívesen vallja magáénak. A legkézenfekvőbb az étel eredét tekintve, hogy a lasagne természetesen egy olasz finomság. Első receptje egy középkori szakácskönyvben található. A Nápoly környéki recept tészta, ragu, fehér mártás és reszelt parmezán rétegzéséről szól. Más régiókból származó receptek mozzarellával, ricottával, spenóttal, cukkínivel vagy gombával írják le az ételt. A felhasznált fűszerek is igen változatosak lehetnek: a fehér bortól, a fokhagymán át az oregánóig. Ami a receptekben közös, hogy a lasagne mindig sütőben sül készre.

bologna-szerelem

Az Olaszország déli részén gyúrt tészta durum lisztből és vízből készül, míg északon búzaliszt és tojás a tészta alapanyaga. Manapság egész Olaszországban a durumlisztből készült változat kapható. A jelentős mezőgazdasági termelést folytató észak- olasz tartomány, Emilia-Romagna fővárosában, Bolognában a lasagnét mindig húsos raguval tálalják.

Legjobb bolognai lasagne recept >>> 

sajttal sütve

Egy kevésbé ismert elmélet szerint a lasagne a receptje II. Richárd angol király szakácsának könyvében szerepelt először a 14. században. Ekkoriban a „loseyns” nevű ételt tálalták, melynek kiejtése „lasan”. És nemcsak kiejtésben van egyezés, az étel sajttal összesütött tésztalapokból állt.

Változatok egy témára

Engedjük szabadon a fantáziánkat, és rugaszkodjunk el a jól bevált tésztalap, darált húsos ragu, besamel szósz és reszelt parmezán négyesétől. Próbáljuk ki a szintén klasszikus ricottás, spenótos, paradicsomszószos változatot. Ha még bátrabbak vagyunk, a tésztalapokat helyettesíthetjük vékonyra karikázott burgonyával, vagy néhány zsenge kellevéllel is. A cukor nélkül készült palacsinta szintén csodás alapanyag lehet a bolti lasagne tészta helyett. Gombával, tejszínnel, de akár magyarosan csirkepaprikással és tejfölös mártással meglocsolva is isteni.

Variáld ünnepire!

Egy különleges alkalomra készülhet a rakott tészta lazac- vagy esetleg tonhal filével is. Aki az ázsiai és a mediterrán ízeket is szereti, kóstolhatja curry-hez, vagy massalához használt fűszerkeverékkel is. Bármelyik verziót is választjuk, fontos, hogy az egyes rétegeket bőven locsoljuk meg mártással. Ettől lesz az étel különlegesen finom és zamatos. A szezonalitást szem előtt tartva, minden évszakban készülhet gazdagon rétegzett tésztás, zöldséges különlegesség. Tartsuk szem előtt, hogy a lasagne - csak úgy, mint a legtöbb rakott étel - időigényes. Azonban jól előkészíthető, ezért ideális vendégváró fogás lehet belőle.

Legjobb vendégváró receptjeink >>> 

Édes csábítás

Ha a lasagnét, vagy akár a csuszatésztát túróval, friss gyümölccsel, vagy befőtt és vaníliamártással rétegzi, családja minden héten követelni fogja ezt a desszertet. A réteslap, a dió, a mascarpone, de akár a szikkadt kalács is pompás alapanyag lehet, ha édes rétegekben gondolkodunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss