Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsó, pofonegyszerű és finom: lapcsánkát tessék!

Rösti, vagy tócsni? Dödölle vagy lapcsánka? Ahogy ház, annyi módon hívják és készítik ezt a hihetetlenül népszerű fogást: reszelt krumpli kisütve, mártogatóssal - amit persze apró trükkökkel még ellenállhatatlanabbá tehetsz!

A görhöny, lapcsánka, tócsni, krumpliprósza, medvetalp mind-mind ugyanannak az egyszerű és zseniális krumplis fogásnak az elnevezése. A sokféle megfogalmazás mégsem zavaró, egyrészt utal a különféle tájegységek konyhájára, másrészt magában hordozza a rösti ezernyi arcát, hiszen a reszelt krumpliból készített, olajban kisütött fogás nagyon jól és könnyen variálható.

Miből készül?

A lapcsánka a legtöbb esetben nyers vagy félig főtt burgonyából készül, amit a felhasználás előtt lereszelnek. Természetesen nem csak krumplit használhatunk ehhez a fogáshoz hanem zellerből, pasztinákból, céklából, sárgarépából, cukkiniből vagy fehérrépából is készíthetjük, sőt akár ezek krumplival közös keveréke is alkothatja a prósza alapját.

Turbózd fel!

A reszelt zöldségeken kívül kerülhet még bele egy kevés liszt, esetleg kenyérmorzsa, tojás, vagy a svájci hagyományoknak megfelelően reszelt sajt is. Ezek a hozzávalók segítenek abban, hogy sütés közben a lapcsánka egyben maradjon, s szép, formás plecsnivé váljon.

Mivel gazdagítható?

A röstit fűszerezhetjük – a són és a frissen őrölt fekete borson kívül – friss vagy szárított zöld fűszerekkel is, adhatunk a masszához egy kevés dinsztelt vöröshagymát, egy-két gerezd elnyomott fokhagymát, vagy apróra vágott húsos szalonnát is keverhetünk a tócsniba. A hozzáadott sajtok is sokat változtathatnak a laptyánka eredeti karakterén, attól függően, hogy milyen fajtát és mennyit keverünk a masszához. Arra ügyeljünk, hogy olyan sajtot válasszunk, ami jól reagál a sütésre (félkemény, kemény sajtok közül érdemes válogatni).

Miben süssük?

A lapcsánkánt, medvetalpat, laptyánkát leggyakrabban olajban sütik ki, de az sem árt neki, ha kevés liba- vagy kacsazsíron sül, de ha egészségtudatos módon szeretnénk megsütni, akkor kevés kókuszolajon is készíthetjük vagy sütőpapíros tepsibe fektetve, akár a sütőben is kisüthetjük.

Mit kínáljunk mellé?

A kisült röstihöz fokhagymás vagy más fűszerrel gazdagított tejfölt kínálhatunk, de akár majonéz, padlizsánkrém, paradicsomos mártogatós olvasztott sajt is mehet mellé.

édesem édesen!

A rösti akár édesre is hangolható. Természetesen ekkor nem kerül só, bors a tésztájába, viszont édes tejföllel, lekvárral, gyümölcskompóttal vagy frissen készített gyümölcsraguval szervírozzuk. 

Olvass tovább a krumplilepényről! >>>

Ezek is érdekelhetnek