Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus, töltött vagy nyársra tűzött: fenséges lángosok a világban

default user icon
MME
A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A magyarok többségének egy Balaton-parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül.
Lángosreceptek >>> 

Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángosspecialitása. Nézzük, hogy melyek is ezek.

„A TÖRÖK BUREK” CIG BOREK

A török burek egy hússal töltött batyu, amelyet számtalan verzióban készítenek. Tőlünk délre rétesszerű, vékony tésztába csomagolják, azonban létezik olyan verziója is, amelyet a mi lángosunkhoz hasonlóan kelt-tésztába töltenek. Ez az úgynevezett cig borek, amely igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk érte.

A VENEZUELAI AREPAS, AZAZ KUKORICALÁNGOS 

A lángos és lepényféléket minden nép a legegyszerűbb ételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ott búzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott a kukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban. Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, melyet kettévágva avokádós krémmel,  csirkecombcsíkokkal és friss korianderrel töltenek meg.

PIDELI KEBAP, A NYÁRSRA HÚZOTT LÁNGOS 

Nem csak a történelmünk, de a gasztronómiánk is több ponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében a nálunk is ismert lángostésztát húzzák nyársra húsokkal. Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyon különleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk a vendégeinket. Fogyasszunk mellé friss salátát.

LATKESZ, A ZSIDÓ LÁNGOS 

A latkesz egy tradicionális zsidó lángosféle, amely rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal fogyasztják. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

A RÉGI KLASSZIKUS, SAJTOS TEJFÖLÖS LÁNGOS 

Bármerre is kalandozunk a világban, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos  nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Melyik az ország legjobb lángosozója?

A Lángosvoks.hu oldalon több mint 530 regisztrált lángosozó között válogathatunk, ráadásul a Lángos Voks versenyen augusztus 20-ig szavazhatunk is kedvencünkre.

Ezek is érdekelhetnek

Friss