Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

7 dolog, amit biztosan nem tudtál a lángosról!

A lángos nem csak a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik. Most összegyűjtött néhány érdekességet erről az egyedülálló hazai street foodról, amit szinte bármikor beszerezhetünk, illetve elkészíthetünk.

Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. De nézzük, mit is érdemes még tudni róla és, honnan is ered ez az isteni finomság:

1. Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.

2. A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered.

3. A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.

4. Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló.

5. 1920-as évekre a lángos meghódította hazánkat, és a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.

6. A Guinness-rekordot tartó legnagyobb lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt.

7. 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.

 

TESZT! MEGNÉZTÜK HOL A LEGJOBB A SAJTOS-TEJFÖLÖS LÁNGOS BUDAPESTEN! >>> 
LÁNGOS NÉLKÜL NINCS NYÁR - ÍME A HAGYOMÁNYOS STRANDLÁNGOS RECEPTJE! >>> 
7+7 LÁNGOS RECEPT: VARIÁCIÓK ALAPTÉSZTÁRA, FELTÉTRE ÉS TÖLTELÉKRE! >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin