A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük és addig várnunk, amíg felfut.
Egy tálba tesszük a lisztet és a sót, majd összekeverjük. A közepébe egy mélyedést fúrunk, és beletesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Összekeverjük és a vizet apránként hozzáadagoljuk. Amikor már közepesen lágy a tészta, kelesztőtálba tesszük, és kb. fél óráig hagyjuk letakarva, meleg helyen kelni.
Ezután olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd kicsit távolabb egymástól tálcára tesszük. Letakarjuk, majd így kelesztjük tovább.
Amikor már szép nagyra nőttek a tészták, (kb. 30 perc) bő, forró olajban kisütjük a lángosokat úgy, hogy a tésztákat olajos kézzel széthúzogatjuk.
Lecsepegtetjük és törlőpapírra szedjük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor megsózzuk, megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal.
Magyarországon a strandolás elképzelhetetlen a lángos nélkül. Persze otthon is megsüthetjük, és többféle lángostészta közül választhatjuk ki a kedvünkrevalót. Én a legegyszerűbb változatot sűrűn megsütöm, majd jó sok tejföllel és sajttal tálalom. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!