Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lángos, a majdnem hungarikum

A lángos a külföldiek számára valami egészen misztikus dolog. Hasonlatos a fánkhoz, de mégsem, alakjában is más, és főleg a feltétek sora meglehetősen bizarr. Mi persze tudjuk, hogy a lángos a világ egyik legjobb étele, kis odafigyeléssel, jó alapanyagokkal remek lángosokat készíthetünk.

A sült kenyértészta természetesen nem csak nálunk honos, a bő zsiradékban kisütött kelt tészta például a dél-olasz régióban is kedvelt, Nápolyban sok helyütt kapni úgynevezett pizza frittát, ami sokban hasonlít a mi lángosunkra.

A lángosnak több formája is ismert. A klasszikus kenyértésztából készülő változat mellett kedveltek a különféle burgonyás, kefires, joghurtos vagy épp káposztás lángosok is. Ezek a hozzávalók a tészta lágyságát, puhaságát adják, hogy míg a lángos külseje és vékonyra húzott közepe ropogósabbra sül, addig a belseje ne száradjon ki.

A klasszikus lángos esetében egy kicsit lágyabb kenyértésztát készítünk, azaz a fél kilónyi liszt mellé kevés olajat is adunk a tésztához. Ha burgonyás lángos készítünk, akkor azt tehetjük burgonyapehellyel vagy főtt, áttört és hűlni hagyott krumplival.

A kelt tésztákhoz adott krumpli esetében azért fontos, hogy az áttört krumplit hűlni hagyjuk, mert így – gőz formájában - egy csomó felesleges víz távozik belőle. A krumplis lángosnál nagyságrendileg fél kiló liszthez negyed kilónyi főtt krumplival érdemes számolni.

A kefires vagy joghurttal készített lángos esetében a tejtermék mennyisége fél kiló lisztnél nagyjából 4 dl, viszont ennél a tésztánál semmilyen más folyadékot nem kell használni.

A káposztás lángosnál a fél kilónyi liszthez fél kilónyi káposztát használunk fel, de ezt előtte lereszeljük, lesózzuk, a felesleges vizet kinyomkodjuk belőle, majd meg is dinszteljük, és - mintha cvekedlihez készítenénk - kis cukorral meg is szórjuk. A káposzta nedvessége önmagában nem lenne elegendő, így ehhez a tésztához a káposzta mellett kevés vizet is adunk. Az előre bedagasztott tésztához adjuk a kihűlt káposztát és beledolgozzuk.

A lángost a sütés előtt legalább fél órát érdemes keleszteni, de akár egy-két napig is a hűtőben lehet hagyni. Ha a hűtőben szeretnénk tartani a tésztát, jó megoldást jelenthet, ha olajjal vékonyan kikent fedeles edényben vagy olajjal kikent zacskóban tároljuk.

Ha kész a lángos tésztája és már meg is kelt, akkor következhet a sütés. Ám előtte célszerű a lángost kiporciózni, és a lágy halmokat egy olajjal kikent tálcára tenni. Ezen a tálcán még nyugodtan hagyhatjuk pihenni a tésztát nagyjából 10 percet. Ezután vizes vagy olajos kézzel ügyesen ki kell nyújtani, és már mehetnek is az olajba, illetve a kinyújtott lángost akár meg is tölthetjük - például virslivel - mielőtt megsütnénk. Ilyenkor semmi más dolgunk nincs, mint a tésztát meghúzogatni, a virslit belefektetni, majd a tésztaszéleket összedolgozni. Lehet kísérletezni lágy töltelékkel is, de a puha tészta miatt nem biztos, hogy érdemes vesződni, hiszen megtölteni is nehézség, meg az sem szerencsés, ha sütés közben a töltelék szabad utat talál, és menthetetlenül elég az olajban.

A lángos sütésének ugyanaz a szabálya, mint a fánké. Forró olajat használjunk, de ne túl forrót, azaz a tésztának legyen ideje átsülni, de ne égjen meg. Arra ügyeljünk, hogy ha nem kellően forró az olaj, akkor a lángos megszívja magát, és a könnyű, ropogós tészta élménye biztosan elmarad.

A kész lángos konyha papírtörlőre tegyük, amely felissza róla a felesleges olajat, majd már csak annyi a dolgunk, hogy eldöntsük, mi kerüljön a tésztára. Gyerekkorunk klasszikusa, a fokhagyma mellett manapság már rengeteg bevált feltét létezik. A fokhagymás kencéhez semmi másra nincs szükség, csak 3 dl vízbe bele kell reszelni nagyjából 6 nagyobb gerezd fokhagymát, és egy napig hagyni állni.

A fokhagymás lángos mellett a másik klasszikus feltét a tejfölös-sajtos kombináció, de ezen kívül szinte már bármit tehetünk a lángosunkra, bizarr módon akár még édes feltétekkel is megpróbálkozhatunk. A tésztára szánt feltétek alá való tejföl - vagy adott esetben paradicsomos öntet - fűszerezésével is eljátszhatunk, illetve – a pizzához hasonlóan – különféle egyedi kombinációkat is kipróbálhatunk – a szalonnapörctől a sült hagymáig.

Az olajban sült lángos rokona, mondhatni elődje a kenyérlángos, azaz más néven langalló vagy töki pompos. A langalló a klasszikus lángos, amely még kemencében sül. Összetevőiben nem tér el az olajban sült lángostól, de konzisztenciájában mégiscsak más.

A kenyérlángos tésztája sűrűbb, nyújtható, emlékeztet az olasz focaccia tésztájára. A kenyérlángost tepsiben sütjük, és már a sütés előtt megpakoljuk feltétekkel. Klasszikus magyar pompos-feltét a tejföl fokhagymával, fűszerekkel elkeverve, erre kerül a lilahagyma és a húsos szalonna. Természetesen ez tovább cifrázható, tehetünk a lángosunkra kolbászt, paradicsomot, paprikát, újhagymát, darabos fokhagymát, megpakolhatjuk különféle előre grillezett zöldségekkel, vagy épp reszelt sajtot is tehetünk rá. A megpakolt lángost viszonylag magas hőfokon sütjük.

Kefires lángos

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
4 g száraz élesztő
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
2 dl kefir
1 tojás

Elkészítés: A hozzávalókat beleöntöm a kenyérsütő üstjébe, és a dagaszt/keleszt program elejét lefuttatom. Az alaposan kidolgozott tésztát egy tálba borítom, és a hűtőbe teszem legalább fél órára.
A tésztát olajos kézzel pogácsányi darabokra tépkedem, és egy tálcára teszem őket.
2 ujjnyi olajat forrósítok, majd visszaveszem alatta közepesre a lángot. A tésztáimat ügyesen addig forgatom, amíg szépen elvékonyodik a kezeim között, és az olajba teszem. Mikor az alja már szépen színesedik, megfordítom, és ha szép pirosra sült, papírtörlős tálcára teszem.

Töki pompos

Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg kenyérliszt
1 kávéskanál porcukor
1 dkg friss élesztő
3 dl víz
2 kávéskanál só
A feltéthez:
30 dkg tejföl
15 dkg húsos szalonna
10 dkg emmentáli sajt
2 közepes fej lilahagyma
1 teáskanál só
2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A lisztet egy nagyobb keverőtálba kimérem, majd hozzáadom a sót, elkeverem. Az élesztőt a porcukorral összemorzsolom, majd amikor már folyik, akkor a langyos vízhez öntöm, s a keveréket lassan a liszthez adom. A tésztát alaposan kidolgozom, majd olajjal kikent nagyobb keverőtálba teszem, konyharuhával letakarom, és meleg helyen hagyom kelni.
Amikor már a duplájára kelt, akkor finoman lisztezett deszkára borítom, a gáztepsi méretére nyújtom. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetem.
A tejfölt sózom, majd belenyomom a fokhagymagerezdeket. A szalonnát kockákra vágom, a sajtot lereszelem, a hagymákat megpucolom és vékony karikára szelem. A tejföllel megkenem a tésztát, majd jöhetnek a szalonnák és a hagymakarikák, végezetül a reszelt sajttal finoman megszórom.
200 fokon sütöm, míg a sajt egyenletesen meg nem pirul.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss