Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Többé se tej, se tejföl, se joghurt? 7 fontos kérdés a laktózérzékenységről

default user icon
MME
A laktóz, más néven a tejcukor olyan összetett szénhidrát, amelyet közvetlenül nem tudunk megemészteni, csak miután a szervezetünk által termelt laktáz enzim lebontotta egyszerű cukrokká. A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik ez a vegyület, ezért az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben.

A laktáz enzim, egyes népcsoportoknál, egyéneknél idővel veszít az aktivitásából, és tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. Mivel erős ozmotikus (vizet vonzó) sajátossággal bír, a béltartalom a vérből szívott folyadékkal felhígul és hirtelen, erős hasi görcsökkel, szelekkel járó vizes hasmenés alakul ki - tudtuk meg Erdélyi-Sipos Alíz dietetikustól, a Naszálytej egészséges életmódról, laktózmentes étrendről tartott sajtótájékoztatóján. 

A laktózérzékenységnek három típusa van:

Elsődleges laktózérzékenység: az öröklött enzimhiány többnyire fiatal felnőtteknél jelentkezik, de akár 3 éves korban is kialakulhat. Világszinten az emberek többségét érinti ez az enzimhiány, mi több, a tejterméket nem fogyasztó társadalmakban (pl. Afrika, Ázsia) 90% feletti a gyakorisága. Az enzimhiány ebben az esetben részleges.


Másodlagos laktózérzékenység:
másodlagos laktázhiánynak nevezzük a bélrendszer megbetegedéseiben kialakuló problémát. Ez előfordulhat, ha a bélflóra egyensúlyának felborulásával járó bélfertőzés alakul ki, vagy antibiotikumos kezelés után, vagy gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, Colitis Ulcerosa), felszívódási zavarral együtt járó betegségek (Coeliakia, egyes táplálékallergiák) esetében. Ebben az esetben a laktózérzékenység jól kezelhető: a probléma megszűnésével, a kiváltó betegség elmúlásával, gyógyításával, kezelésével az intolerancia is elmúlhat.

Tudj meg mindent a Magic Milk laktózmentes termékekről >>> 


Veleszületett laktáz enzim-elégtelenség: a laktózérzékenység harmadik és egyben legsúlyosabb típusa genetikai rendellenesség, amely az enzim teljes hiányával járó, nagyon súlyos állapot. A probléma csecsemőknél jelentkezhet, azonban szerencsére ez nagyon-nagyon ritka, Magyarországon évente, kétévente maximum egy baba születik ilyen problémával.

5 DOLOG, AMIT A LAKTÓZÉRZÉKENYEKNEK TUDNIUK KELL! >>> 
Le kell mondani a tejről és tejkészítményekről a betegségben érintetteknek?

A laktózmentes diéta során ma már nem kell a tej és tejtermékek fogyasztását megtiltani! Kellő felvilágosítás hiányában a betegek sokszor e termékkör minden formáját kerülik, pedig ma már nagyon széles és változatos a laktózmentes tejtermékek köre.

melyek a alaktózérzékenyság tünetei?

Tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfort érzetet.

Ha a probléma tartósan vagy visszatérően fennáll, érdemes táplálkozási-tüneti naplót vezetni és feljegyezni, hogy mikor, mit ettünk, ittunk és mikor jelentkeznek a tünetek, összefüggésben állnak-e valamelyik étel fogyasztásával, valamint mindenképpen javasolt szakemberhez, házi orvoshoz, gasztroenterológushoz, dietetikushoz fordulni.

PUFFADÁS, HASMENÉS, GÖRCSÖK: LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG IS ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN! >>> 
Kiket érint a probléma?

Becslések szerint a magyar lakosság 20-30%-a, tehát kb. 2-3 millió ember érintett a hiányproblémával, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően és nem fordulnak orvoshoz.

Milyen hatásai lehetnek a fel nem ismert vagy nem kezelt laktóz intoleranciának?

Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

A tejtermékek mellett miben lehet még tejcukor?

Péksütemények, húskészítmények, levesporok, salátaöntetek, konzervek, tejszínes sütemények, krémlikőrök, édesítőszerek, müzlikeverékek, gyógyszerek.

A laktóztartalmú gyógyszerek listája az OGYÉI honlapján megtalálható !

Mi a teendő, ha laktózérzékenységre gyanakszunk?

Fontos tudni, hogy a tünetek sok egyéb problémára is utalhatnak – pl. irritábilis bélszindróma (IBS), érzékenység más élelmiszerekre (például szójaallergia), lisztérzékenység (coeliakia), gyomorgyulladás, bélgyulladás, nőgyógyászati probléma.

Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, s ezzel együtt fontos tápanyagokat saját vagy a gyermekünk étrendjéből, forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni arra, hogy hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.

A leggyakoribb tejcukor érzékenység vizsgálat a hidrogén kilégzési teszt, ez mutatja ki legbiztonságosabban az intoleranciát.

Így élhetsz panaszmentes, ha laktózérzékeny vagy >>> 

Az éhgyomorra (étkezést követően legalább 6 órával) történő vizsgálat egy laktóz tartalmú tesztital fogyasztását követően, többszöri méréssel történik és 2-3 órát vesz igénybe. Amennyiben a szervezetben nem vagy nem megfelelő mértékben termelődik laktáz enzim, az elfogyasztott laktóz bakteriális erjesztés útján hidrogénre és szerves savakra bomlik. Ebben az esetben a kilélegzett levegőben jelentős H2 gáz koncentráció növekedés mérhető, ami 20 ppm (parts per million – milliomod rész) érték felett laktóz intoleranciára utal.

A genetikai laktóz intolerancia vizsgálat a tejcukor-érzékenységért felelős gén felfedezése óta hozzáférhető hazánkban is, ez azonban csak a laktóz intolerancia lehetőségét mutatja ki. A genetikai vizsgálat alapján előre jelezhető – már csecsemő vagy gyermekkorban – az érzékenység esetleges későbbi kialakulása.

A genetikai vizsgálathoz általában csak szájnyálkahártya kenet vétel szükséges. A teszt fájdalom és más kellemetlenség nélkül elvégezhető, hiszen ebben az esetben nincs szükség laktóz fogyasztására, mely tejcukor-érzékenyek esetében diszkomfort érzést és más problémákat okoz. A mintavétel mindössze pár percet igényel, emellett pedig ma már vannak olyan laboratóriumok is, amelyek akár postán is kiküldik az eszközt, illetve fogadják a mintát az elemzéshez.

Mitől lesz egy termék laktózmentes?

A laktózmentes tejtermékekre vonatkozó jogszabály előírja, hogy 100 g laktózmentes tejtermék kevesebb, mint 0,1 g tejcukrot tartalmazzon. A laktózmentes tejtermékek gyártása során – egy speciális eljárás segítségével – laktáz enzim hozzáadásával a tejben lévő tejcukor lebontása már a termék elfogyasztása előtt megtörténik, így a laktózérzékeny fogyasztó számára is emészthetővé válik a tejtermék.

Bővebb információt laktózmentes.hu-n találsz! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss