Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Laktató levesek és saláták - melyik diétás, melyik nem?

default user icon
MME
Tévedés lenne azt hinni, hogy az összes vegyes saláta vagy zöldségalapú leves diétás és egészséges fogás. Íme egy rövid útmutató ahhoz, melyik fogások alkalmas inkább előételnek, és melyik főételnek, melyik fogyókúrás, melyik nem.

Levesek

Paradicsomleves >>>

Egészséges? Mindenképpen! A paradicsom piros színe a likopin nevű növényi anyagnak köszönhető, amely sejtvédő hatású, és rendkívül egészséges. A levesben szinte semmi zsiradék nincs, feltéve, hogy nem krémleves!
Alakvédő? Ha friss vagy konzervparadicsomból készítjük, cukor nélkül, akkor egyáltalán nem hízlal. Ideális előétel, mert adagonként kb. 100 kcal-t tartalmaz.

Gulyásleves>>> 

Egészséges? Bizonyos esetekben. Sokszor adnak ugyanis hozzá tejszínt vagy tejfölt, ilyenkor pedig bővelkedik zsiradékban. A marhahúsban lévő vas, a paprikában található C-vitamin és a burgonyában lévő B-vitamin viszont nagyon hasznos. Ez a kombináció hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít!
Alakvédő? 300 kcal-s energiatartalmával a kiadós levesek közé tartozik, tehát előételnek nem feltétlenül alkalmas a fogyókúrázók számára.

Thai leves >>>

Egészséges? Igen is, meg nem is. Az ázsiai fűszereket, mint a gyömbér, az ázsiai citromfű vagy a csili, gyulladáscsökkentőnek tartják, és a levesbe főzött garnéla vagy csirke is értékes fehérjeforrás. A kókusztej azonban, amivel többnyire készítik, nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat.
Alakvédő? Nem túl kalóriadús, adagonként csak kb. 160 kcal-t tartalmaz.

ZÖLDSÉGLEVES >>>

Egészséges? Nem mindig. A zöldséget ugyanis gyakran agyonfőzik, ugyanakkor túlságosan fontos szerephez jut benne a tejszín vagy a tejföl, illetve a vajas-lisztes rántás.
Alakvédő? Ha tejszín helyett joghurttal vagy kefirrel készítjük, a sűrítéshez pedig a rántás helyett egy kevés étkezési keményítőt használunk, akkor tökéletes előétel.

Hagymaleves >>> 

Egészséges? Mérsékelten. Klasszikus változatában olyan hozzávalók „rejtőznek”, mint a vaj, a liszt, az olaj és a fehérbor, és gyakran kínálnak hozzá sajtos pirítóst is. A hagyma pedig rendszerint annyira szétfő, hogy alig marad benne valami tápanyag.
Alakkímélő? Nem igazán. Gazdag leves, elkészítési módjától függően legalább 315 kcal-val.

Minestrone >>>

Egészséges? Igen, ha a klasszikus változatáról van szó, amihez zellert, sárgarépát, burgonyát, póréhagymát, kelkáposztát és vöröshagymát használnak. Ám fontos, hogy a leves ne álljon órák hosszat a tűzhelyen!
Alakkímélő? Ha tésztát vagy rizst is főzünk bele, már 400-450 kcal-s lesz az energiatartalma, és inkább főételnek minősül.

Saláták

Nyers vegyes saláta >>>

Egészséges? Mindig! A káposzta, a paradicsom, az uborka, a paprika és a sárgarépa sok vitaminnal és másodlagos növényi anyaggal látja el a szervezetet. Könnyű ecetes vagy joghurtos öntettel tökéletes választás!
Alakkímélő? Egy adag még joghurtos öntettel is csak kb. 140 kcal, miközben kifejezetten laktató!

GÖRÖGSALÁTA >>>

Egészséges? Persze! A mediterrán konyha fogásai nem véletlenül számítanak példaértékűnek: a paradicsom, az uborka, a paprika és a vöröshagyma gondoskodik a sok vitaminról, a feta sajtban kalcium és fehérje, az olajbogyóban és az olívaolajban pedig értékes zsírsavak találhatók.
Alakkímélő? Kb. 430 kcal-t tartalmaz, tehát inkább főételnek számít. Rendkívül laktató.

Nizzai saláta >>>

Egészséges? Határozottan! A szardella és a tonhal ugyanis kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavnak. A kemény tojás laktat, a zöldségben pedig számos egészséges növényi anyag található. Sokan zöldbabot is tesznek bele, ez ásványi anyagai révén erősíti az idegeket.
Alakkímélő? Mintegy 300 kcal-t tartalmaz, így a diétázóknak inkább főételként ajánlott.

Cézár saláta >>> 

Egészséges? Részben igen, részben nem. A fokhagyma jót tesz az ereknek, a parmezán pedig jelentős kalciumtartalma révén a csontoknak. Az alapját adó saláta is nagyon egészséges. Klasszikus öntete ugyanakkor majonézszerű, a kenyérkockákat pedig zsiradékban sütik meg.
Alakkímélő? A klasszikus változata igen kalóriadús, így inkább főételként fogyasszuk.

Caprese >>> 

Egészséges? Elvileg igen. A paradicsom szuper sejtvédő, a mozzarella kalciumot és fehérjét tartalmaz, a bazsalikom pedig serkenti az emésztést. Ugyanakkor kicsit becsapós a dolog, hiszen a sajt, bár ez az egyik legalacsonyabb energiatartalmú termék, zsírt azért tartalmaz!
Alakkímélő? Ha ecetes-olívaolajos öntettel készítjük, akkor egy adagjában kb. 340 kcal van!

Joghurtos csirkemell saláta >>> 

Egészséges? A sovány szárnyashús remek fehérjeforrás, a különféle salátákból és színes zöldségfélékből, például paprikából és sárgarépából álló keverék pedig egyébként is egészséges. Zsírtartalma az öntettől függ, a vinaigrette mártás a legalacsonyabb kalóriatartalmú változat.
Alakkímélő? Azon múlik, mi van benne, hiszen ennek megfelelően 300-600 kcal között mozog az energiatartalma.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss