Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Lahmacun (bárányhúsos török pizza)

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1,5 dl kézmeleg víz
  • 35 dkg finomliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • néhány csepp olaj
  • A feltéthez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg finomra darált bárányhús
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 friss chilipaprika
  • 1 teáskanál szárított menta
  • bors
  • Valamint:
  • 1-2 teáskanál őrölt sumac
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 citrom
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: Kézmeleg vízben elkavarunk kevés cukrot, és ebbe morzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, és megvárjuk míg felfut. Egy nagy tálba öntjük a lisztet és egy kevés sót. Az élesztőt apránként hozzáöntjük a liszthez, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá plusz vizet, illetve kevés olajat. Egy lisztezett felületre helyezzük a készre gyúrt bucinkat, és tiszta textillel lefedjük. Meleg, de nem forró helyre tesszük a tésztánkat körülbelül 1 órára, hogy szépen megkeljen.

    Ezalatt elkészítjük a pizzánk feltétjét. Ehhez egy serpenyőben felmelegítjük az olaj és vaj keverékét, majd ezen megpirítunk kevés apróra vágott hagymát és fokhagymát – utóbbira ügyeljünk, nehogy megégjen. Tegyük félre, hogy kicsit kihűljön.

    Egy tálban keverjük össze a darált bárányhúst, a paradicsompürét, a cukrot, a chilit, a szárított mentát, majd az előzőleg megpirított hagymákat. Sózzuk, borsozzuk.

    Előmelegítjük elő a sütőt 200-220 fokra. A tésztánkat elosztjuk kisebb golyókra, majd lisztezett felületet kinyújtjuk hosszúkás formájúra, a széleket felhajtjuk, kis csónakokat formázva. A tésztát megkenjük a bárányhúsos feltéttel, és sütőbe toljuk 15-20 percre.

    Amint megsült, kivesszük a sütőből, megszórjuk sumac-kal és felaprított friss petrezselyemmel, meglocsoljuk kevés citromlével, és azonnal kínáljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin