Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lágy tejbegríz áfonyaraguval amarettós keksszel

30 perc
egyszerű
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • A tejbegrízhez:
  • 6 dl tej
  • 5 ek barna cukor
  • 7 dkg búzadara
  • 7 dkg vaj
  • 2 csipet só
  • 1 db vaníliarúd
  • 2,5 dl habtejszín
  • Az áfonyöntethez:
  • 24 dkg áfonya
  • 5–6 ek barna cukor
  • 1 ek citromlé
  • A kekszmorzsához:
  • 4 cl amaretto likőr
  • 3 ek kristálycukor
  • 3 ek víz
  • 8 db keksz

Elkészítés

  1. A tejhez adjuk cukrot, a sót, a felvágott vanília kikapart magját, majd az egészet felforraljuk. Ha felforrt, apránként hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatosan, habverővel kevergetve 5-6 percig addig főzzük, amíg besűrűsödik, valamint a búzadara megpuhul. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a vajat, utána hideg vízbe állítjuk, hagyjuk kissé lehűlni.
  2. Amíg hűl, a tejszínt kemény habbá verjük, és apránként adagolva, lazán beledolgozzuk a kész, kissé hűvös tejbegrízbe.
  3. A kristálycukrot és a vizet felforraljuk, felére sűrítjük, majd ha kissé lehűlt, hozzáadjuk az amarettót. A kekszet összetörjük, meglocsoljuk az amarettós sziruppal. Nem kell eláztatni, de hagyjuk, hogy egy kissé magába szívja a keksz!
  4. Az áfonyát megszórjuk barnacukorral, és a citromot is rácsorgatjuk. Kézzel lazán eldolgozzuk, pár percig hagyjuk kicsit párolódni a tűzhelyen.
  5. Egy üvegpohár aljára tejbegrízt kanalazunk, majd egy adag áfonyaragut, egy újabb adag grízt, majd megint áfonyát, végül megint grízt. A tetejére szórunk az amarettós kekszből.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss