Részletes receptkereső »
  •  

Kuszkusz-kisokos

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Kuszkusz-kisokos

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Kuszkusz-kisokos

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A kuszkusz alapanyaga lehet sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek. Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető.

A berberek egyszerű ételéből az arabok változatos és fűszeres ételcsodákat találtak ki. A kuszkusz (couscous) Észak-Afrikában ezer éve nemzeti eledel. Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább tányérra tálalják a kuszkusz alapú variációkat, és kanalat adnak hozzá.

Praktikus alapanyag a couscous: gyorsan elkészül, kiadós és jól variálható Praktikus alapanyag a couscous: gyorsan elkészül, kiadós és jól variálható

Marokkótól Brazíliáig

Ahol nem a boltba járnak az alapanyagért, ott nehéz munkával, házilag készítik belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. A golyócskákat szitán szűrik át, osztályozzák méret szerint, szárítják a napon, aztán ízesítik, vidékenként változó módon: Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős harissa szószt. Izraelben is alapétel. Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt a couscous.

Frissítő és könnyű egytálétel is lehet a taboulé, tetszőleges zöldségekkel, sok zöldfűszerrel Frissítő és könnyű egytálétel is lehet a taboulé, tetszőleges zöldségekkel, sok zöldfűszerrel

A kuszkuszt sokféleképpen nevezik, Afrikában minden nép máshogyan. Európában a szicíliai kuszkusz terjedt el. Dél-Itáliába és Andalúziába is az arabok vitték, de Brazíliában is évszázadok óta ismerik, ahová anno a portugál rabszolgakereskedők által juthatott el. Arrafelé legalább háromfélével dolgoznak: a kukoricaliszttel, a tápiókával és a rizzsel készült változattal – s általában rákkal, szardíniával, csirkével készítenek belőle egytálételt.

Köret, egytálétel, édesség

Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is. Gyári előállításban háromféle méretben készítik a golyócskákat, és a búza mellett az árpa, a kukorica és a köles daráját is felhasználják kuszkusz készítéséhez.

Padlizsánt is tölthetünk fűszeres kuszkusszal Padlizsánt is tölthetünk fűszeres kuszkusszal

Felhasználási módja rendkívül változatos: eszik húsos (csirke, bárány, nyúl, marha, borjú) vagy halas, zöldséges raguk vagy különféle tajine-ok köreteként, de készítik salátának vagy előételnek is paradicsommal, különféle nyers zöldségfélékkel és rengeteg zöldfűszerrel, elsősorban petrezselyemmel, korianderrel és mentával, régiók és ízlésük szerint. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.

A kuszkusz egytálételt Afrikában mázas cserépedényben készítik, a kuszkuszt az étel gőzében főzik: alul a hús és a zöldség rotyog, fölötte szitán pedig a kuszkusz. Itthon, ha nem kapunk speciális alumíniumedényt (nem olyan könnyű beszerezni), egy magas falú lábosra helyezzünk sűrű szitát: a lábosban főzzük a húst és a zöldséget, fölötte, a szitán gőzöljük a kuszkuszt. Ám a ma kapható előgőzölt kuszkuszoknál már erre sincs szükség: egyszerűen keverjük el egy kevés sóval és olívaolajjal, tegyük mélyebb tálba, és öntsük fel kétszeres mennyiségű lobogó, forró vízzel. Lefedve 5-10 perc alatt magától elkészül.

Szaftos húsokhoz, zöldséges vagy halas ragukhoz tökéletes köret a kuszkusz Szaftos húsokhoz, zöldséges vagy halas ragukhoz tökéletes köret a kuszkusz

A kuszkuszból készülhet saláta is, hagyományosan ezt nevezzük taboulénak, tabulinak vagy tabbouleh-nak. Az arab országokban nagyon elterjedt, frissítő, fűszeres étel, elkészítése pedig igen egyszerű. A kuszkuszt szárazon összekeverjük sóval, meglocsoljuk egy kevés olajjal, majd lobogó, forró vizet öntünk rá, lefedjük, és pár percig állni hagyjuk. Tetszőleges zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika, répa), valamint sok petrezselymet és koriandert aprítunk, és mindezt hozzákeverjük a megpuhult kuszkuszhoz. Olajjal, ecettel fűszerezzük, néhán óra alatt összeérleljük.

Kedvünkre gazdagíthatjuk sajttal, maradék grillcsirkével is a kuszkuszos salátát, így ár önálló ételként is tökéletes Kedvünkre gazdagíthatjuk sajttal, maradék grillcsirkével is a kuszkuszos salátát, így ár önálló ételként is tökéletes

Tejbekuszkusz

Hozzávalók: 1 bögre kuszkusz, 2 bögre tej, 1 teáskanál méz, 2 evőkanál kókuszpehely (vaníliás cukorral is helyettesítheted), aszalt gyümölcs aprítva (füge, sárgabarack stb.).
Elkészítés: Amíg a tej felforr, a kuszkuszt, a kókuszpelyhet és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt rakd egy tálba. Ha felforrt a tej, keverd bele a mézet, és öntsd rá a kuszkuszra. Lefedve legalább fél órára hagyd pihenni, hogy a kuszkusz magába szívja a tejet, és megpuhuljon. Savanykás lekvárral a tetején tálald.

Tejjel, fűszerekkel főzve desszertnek is nagyon finom a kuszkusz, akár szárított, akár friss gyümölcsökkel Tejjel, fűszerekkel főzve desszertnek is nagyon finom a kuszkusz, akár szárított, akár friss gyümölcsökkel

Kuszkusz-receptek >>>

Couscous-receptek >>>

További arab ételek >>>

Az egzotikus ízeket fokozhatjuk gyümölcsökkel, például gránátalmával Az egzotikus ízeket fokozhatjuk gyümölcsökkel, például gránátalmával

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 3 db
  • 2010. augusztus 9. 21:26
    Mindenkinek akit érdekel a kuszkusz.. vagy a hozzávaló edény az menjen az Azsia Bt-be,a Fővám téri piacon van. Itt a honlap linkje: http://www.azsiabt.hu/
    A boltban sokkal több minden van,mint a honlapon,és lehet tudnak rendelni is! :)
  • 2010. április 21. 15:45
    Kuszkusz még rendben, de nagyon régóta hajtok kuszkuszfőző edényt és sehol semmi. Vmi ötlet?
  • 2010. február 27. 15:14

    Üdvözletem!
    Szeretném megkérdezni,hogy hol kapható kuszkusz?Köszi
Hasznos csomag