Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kuszkusz: ha csak 5 percünk van összedobni valamit!

Vannak napok, amikor kevés idő jut a főzésre. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlen vacak vagy hideg étel kerül a tányérunkra, ugyanis szerencsére léteznek valóban ötperces ételek. Az egyik fekete öves ötperces alapanyagunk a kuszkusz.

A kuszkusz nagyjából 10 éve vetette meg a lábát a konyháinkba, s azóta kitartóan küzd a figyelmünkért. A kuszkusz a keleti konyhák jolly jokere, és ha ügyesen bánunk vele, akkor a mi háztartásunkban is nélkülözhetetlen elemmé válik. Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, ízesítése, felhasználási köre pedig rendkívül széles.

Hogyan főzzünk kuszkuszt?

Sehogyan. A kuszkusz ugyanis nem igényel főzést, csupán arra van szükség, hogy az adott étel ízvilágának megfelelően forró vízzel, alaplével vagy épp tejjel fel kell önteni, lefedni, s néhány percet türelmesen várni. Persze ennél egy cseppet bonyolultabb a dolog, nem mindegy, milyen mennyiségű forró folyadékot adunk hozzá, általában az a helyes, ha ellepi és nem egész egy ujjnyit meghaladja a folyadék a tálba öntött kuszkusz mennyiségét. Sós vagy édes kuszkusz esetében is jó, ha egy darabka (2-3 dkg) vajat is ráteszünk, mielőtt felöntjük. Miután megszívta magát, csak át kell keverni, fűszerezni, és már akár tálalható is.

Mi mindenre jó a kuszkusz?

A kuszkuszból lehet levesbetét, a fűszeres, puha búzadarával gazdagabbá, teljes értékű fogássá tehető bármilyen saláta, nagyon egyszerű és jó körete sok ételnek, nyugodtan választhatjuk rizs vagy tészta helyett is.

A szaftosabb raguknak kifejezetten jó áll a kuszkusz. Jó nedvszívó képességének köszönhetően a töltelékekben is átveheti a rizs szerepét, rakott fogásoknál is alkalmazható vagy olyan ételekben, ahol esetleg egy kevés grízzel, morzsával vagy zabpehellyel szokás megadni a töltelék sűrűségét, állagát.

A kuszkusz a desszertek világában is megállja a helyét, akár felfújtnak is elkészíthető, de ha valóban öt perc alatt szeretnénk valami könnyű, finom, édes semmiséghez jutni, akkor érdemes kipróbálni az aszalt gyümölcsökkel, magokkal kevert, mézzel és tejjel készített kuszkuszt. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss