A kuszkusz nagyjából 10 éve vetette meg a lábát a konyháinkba, s azóta kitartóan küzd a figyelmünkért. A kuszkusz a keleti konyhák jolly jokere, és ha ügyesen bánunk vele, akkor a mi háztartásunkban is nélkülözhetetlen elemmé válik. Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, ízesítése, felhasználási köre pedig rendkívül széles.
Hogyan főzzünk kuszkuszt?
Sehogyan. A kuszkusz ugyanis nem igényel főzést, csupán arra van szükség, hogy az adott étel ízvilágának megfelelően forró vízzel, alaplével vagy épp tejjel fel kell önteni, lefedni, s néhány percet türelmesen várni. Persze ennél egy cseppet bonyolultabb a dolog, nem mindegy, milyen mennyiségű forró folyadékot adunk hozzá, általában az a helyes, ha ellepi és nem egész egy ujjnyit meghaladja a folyadék a tálba öntött kuszkusz mennyiségét. Sós vagy édes kuszkusz esetében is jó, ha egy darabka (2-3 dkg) vajat is ráteszünk, mielőtt felöntjük. Miután megszívta magát, csak át kell keverni, fűszerezni, és már akár tálalható is.
Mi mindenre jó a kuszkusz?
A kuszkuszból lehet levesbetét, a fűszeres, puha búzadarával gazdagabbá, teljes értékű fogássá tehető bármilyen saláta, nagyon egyszerű és jó körete sok ételnek, nyugodtan választhatjuk rizs vagy tészta helyett is.
A szaftosabb raguknak kifejezetten jó áll a kuszkusz. Jó nedvszívó képességének köszönhetően a töltelékekben is átveheti a rizs szerepét, rakott fogásoknál is alkalmazható vagy olyan ételekben, ahol esetleg egy kevés grízzel, morzsával vagy zabpehellyel szokás megadni a töltelék sűrűségét, állagát.
A kuszkusz a desszertek világában is megállja a helyét, akár felfújtnak is elkészíthető, de ha valóban öt perc alatt szeretnénk valami könnyű, finom, édes semmiséghez jutni, akkor érdemes kipróbálni az aszalt gyümölcsökkel, magokkal kevert, mézzel és tejjel készített kuszkuszt.