Kürtőskalács

default user icon
19 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • Ízesítés ízlés szerint:
  • fahéjas cukor, vaníliás cukor, darált dió, kókuszreszelék, darált mogyoró, stb.

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.

    A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.

    A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkot feltekerjük a fára.

    Egy tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Faszén fölött lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.

    Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés

Mi a Mesterségek ünnepén vettünk kalácssütő fát, ha jól sikerül, tényleg olyan, mint azok a kürtőskalácsok, amiket kapni lehet.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Grünfeld Tímea 11 hónappal ezelőtt
Nekem kicsit több liszt kellett bele, de ISTENI FINOM :D:D:D A legjobb kürtős kalács, amit valaha ettem :)
Nádor Kinga 2 évvel ezelőtt
na, kimaradt... szóval csak egyet szeretnék sütni :)
Nádor Kinga 2 évvel ezelőtt
Sziasztok, s.o.s :) ebből az adagból mennyi jön ki? Csak szeretnék sütni, kipróbálásra. Köszi a válaszokat előre is !
Bagi Tamás 4 évvel ezelőtt
Sajnos én a leírt recept alapján készitettem el a tésztát, (50dkg liszt,2,5 dl tej... stb,) és olyan lett mintha inkább lángost akarnék belőle szaggatni..., de kb 50%-al több liszt hozzáadása után vált valóban nem ragadós és formázható halmazállapotúvá a tészta... Nekem nincsen módom csak elektromos sütőhöz, és abban a 230 fokon sem tud a cukor mázzá olvadni... (viszont gázégő segitségével megolvasztottam a cukrot és majdnem olyan mintha...)
Erni19 4 évvel ezelőtt
megcsináltam, találtam itthon azt a régi sodrófát úgyhogy a forma megvan, csak az íze nem az igazi, lehet hogy kicsit tobb vaj vagy vaníliacukor kéne még bele, de amit kinn szoktak csinálni kicsit másabb íze van neki - bárcsak le tudnám írni miben kulonbozik...
Erni19 4 évvel ezelőtt
Koszi szépen a receptet, amint hazaérek intrirol neki is állok, és ahogy olvasom egybol mehet 1 vagy 2 kiló lisztel is xD ha kész írom a tapasztalatokat
Aliya 5 évvel ezelőtt
Miután feltekertétek a fára(vagy kinek mi van) kenjétek be olajjal és úgy forgassátok bele cukorba.Már 5 éve ez a munkám...
Bartus Kata 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én most sütöttem meg és háááttt...NAGYON FINOM! :) :) :) Mindenkinek csak ajánlani tudom, bár én miután feltekertem (sörös dobozokra), bekentem olvasztott margarinnal, mert így több cuki ragadt rá. Na és én a cukrot is fehéjjal turbóztam :) Tényleg nagyon jó lett!
6 évvel ezelőtt
Megcsináltam sütőben, hát kinézetre olyan, mint a kürtőskalács, de ízre, mint a cukros kenyér...A gyerekek nagyon dicsérték...Száraz is lett, pedig nem sütöttem sokáig.
6 évvel ezelőtt
Nekem azt az ötletet adták, hogy nagy kutyakajás doboz két végét levágjuk, betekerjük alufóliába, és így megy a sütőbe. Most fogom kipróbálni...

Hasonló Receptek

Magazin