Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Hol kapjuk a legfinomabb kürtőskalácsot Budapesten?

A kürtőskalács világmegváltó hadjáratát Székelyföldön kezdte, idővel szépen átszökött a határon és Magyarországon immár hungarikumnak számít, miután 2015-től a Magyar Értéktár részévé vált.

Édes kelt tésztát csíkokban feltekernek egy csonka kúpra, amit forró parázs felett forgatnak, vagy villanykemencében sütnek. Közben forró vajjal kenegetik, illetve kristálycukorba forgatják, ami a hő hatására szépen lassan karamellizálódik. Ezután fényes, ropogós felület képződik a tésztán, amit ezután ízlés szerint dióval, fahéjjal vagy akár mákkal szórnak meg.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

A decemberi ünnepek közeledtével pörög fel igazán a kürtőskalács népszerűsége, így gondoltunk egy nagyot, és a laborból kilépve elkezdtünk az utcai példányokat felkutatni és tesztelni. Elsődleges célunk az volt, hogy a fahéjas kürtőskalácsokat kóstoljuk végig.

SZALONCUKORTESZT: VAKON KÓSTOLTUK VÉGIG A MARCIPÁNOS KÍNÁLATOT >>> 
Molnár’s Kürtőskalács

Több éve a nagyérdemű szolgálatában a Váci utcai üzletük, ahol a tűzvédelmi előírásoknak hála parázs helyett elektromos kemencét tudnak csak használni. Egy visszafogott hangulatú kávézóval egy légtérben van a sütöde, így kellemesen átjárják az illatok.

A személyzet kifejezetten segítőkész és kedves, szívesen vesznek bármilyen kérdést. Klasszikus ízesítések közül válogathatunk (fahéjas, diós, kókuszos, mandulás vagy éppen csokis). A fahéjasat teszteltük, ezt egyből a helyszínen, frissen be is daráltuk. A tésztája valami egészen zseniális, a csíkokat szinte szemmel le tudjuk választani, nem kell dühből tépkedni, hogy szétessen.

Kellően légies a tészta textúrája, ami enyhén édes már önmagában is. A fahéjas szórás sincs túlcukrozva, az egész kürtőskalács érezhetően édes, de megtalálták az ideális egyensúlyt. Grammra pontosan nem sikerült kideríteni, hogy mekkora, de 200-250 gramm környékére tippeljük. 990 forint volt.

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Vitéz kürtős

Őket a Vörösmarty téren sikerült kiszúrni, ahol egyből két bódéval is jelen vannak. Az egyiknél inkább 250 grammos kürtősöket gyártanak, míg a másiknál a 350 grammos verzióra gyúrnak. A tipikus ízesítések mellet van pár érdekesebb elképzelés, mint például a málnás szórás, ami mellesleg látványra azért eléggé kitűnik a hagyományos felhozatalból.

A kürtőskalács tésztája az erdélyi receptet követi, ami egy fokkal puhább és nyersebb, mint ami itthon leginkább elterjedt. A tészta belső felét szinte szivacsként tudjuk összenyomni, viszont a kérge sem túl meggyőző, az is mintha még maradhatott volna a parázs felet pár pillanatig pörögni. Az ízesítése erősen konvergál a nullához, a fahéjas cukor meglepően steril, aligha lesz ettől édesebb az élményünk. A tészta sincs eltúlozva, ez erős jóindulattal nevezhető édességnek.

A 250 grammos kivitel 1200 forintba került. Igazán maradandót nem sikerült tapasztalni a kóstolás során. Lehet, hogy más szórással édesebb az összhatás.

A PÖTTYÖS AZ ETALON? ITT A NAGY TÚRÓ RUDI TESZT! >>> 
Királyi Kürtős Kalács

Nagyjából a Vörösmarty vásármetropolisz szélén találni őket egy méretes házikóban. Szorgos kezek dolgozzák a tésztát, mely 400 grammos tömeggel kerül a vásárló elé. Átlag feletti súly, átlag feletti magasságot is eredményez, akár nevezhetnénk ezeket a kürtőskalács világ felhőkarcolóinak is. Ízesítésben semmi nyoma a modernizációnak, csakis az örökzöld, unalomig ismételt alapízek.

Miután a kémény kellően kilihegte magát a hidegben, tudjuk, hogy fogyasztható hőmérsékletre hűlt. A tészta ennél a példánynál bizony pont egy kicsivel többet volt a faszenes szoláriumban, és bizony túlsült, picit még meg is égett. Ennek eredménye, hogy ropog akár az OSB lap, illetve a karamellizálódott cukornak van egy jellegzetes utóíze. A fahéj nincs túl intenzíven jelen, de valamelyes érezhető minden falatnál.

A 400 grammos kémény 1500 forintot kóstál. Kár a túlsütésért, mert amúgy egy erős közepes szintet simán hozna. A fahéj megvan, a tészta textúrája többnyire jó, csak a kérge lett sok.

VAN OLYAN MOGYORÓKRÉM, AMI KÉPES LENYOMNI A NUTELLÁT? TESZTELTÜK! >>> 
Kató Néni friss kürtőskalácsa

Szinte az egész belváros egy véget nem érő karácsonyi vásár decemberben, így kihagyhatatlan a Bazilika előtti tér, ahol Kató Néni szolgáltatja a kürtőskalácsot a jónépnek. Gyanúsan vénásan be van neki kötve az internet, mert a hagyományos kürtőskalácsok mellett készít töltött példányokat is. Kunyhója kellemes otthoni hangulatot áraszt magából, amit kicsit megtör a személyzet egyedi kedvessége, ha egy kicsit értetlen külföldi téved a pulthoz.

A fahéjas - a tucatnyi ízesítés között - itt is megtalálható. A kémény egészen töpszli, ezt mindössze 170 grammból készítik, ami meg is látszik rajta. Hozzáérve, mintha pattogócukrot próbálnánk eltörni, egy korrekt kérge van, ami majdnem törik. A belső fala - szemben a külsejével - egy sokkal puhább, szivacsosabb állagot nyújt. A fahéjas irány teljesen elvész, mintha nem is lenne ízesítve, csak natúr tésztát adnának. Az édesség nagyon nüansznyi mértékben van jelen, de ettől nem fog összeragadni a szánk.

170 grammtól nem fogunk fejre állni, ebből kettőt is el lehet nyomni minden erőfeszítés nélkül. A kürtős élményt kicsit csorbítja, hogy szabadtéri rendezvény ellenére elektromos kemencében készülnek a kalácsok, nem pedig parázs felett. Darabja 1000 forint, ez erősen tükrözi a vásári árszabást, amit szinte minden ilyen karácsonyi eseményen tapasztalhatunk.

TESZT! A PRÉMIUM CSOMAGOLÁS IS REJTHET FÖRTELMES SZALONCUKROT >>> 
Hoppácska

Ahogy belépünk, és meglátjuk az étlapot, illetve a kínálatot, borult minden, amit eddig a kürtőskalácsról általánosan gondoltunk. A hagyományos, édestésztás kürtősök mellett lehetőségünk van például sós tésztás verziók kóstolására is. Hagyományos ízesítések itt nincsenek! Kérhetünk akár olyat is, amiben hús van vagy éppen körözött.

Három variációt teszteltünk az extrém kürtősök közül: először a karácsonyi kiadást, amiben alma, pulykamell és bacon is található. A tésztája sós, ami pedig a textúráját illeti, kissé tömörebb és masszívabb az eddigieknél.

Második nekifutásra egy fehércsokival töltött, gránátalmával és pisztáciával díszített verziót kóstoltunk, amiben a csoki állaga egészen zseniális. Olyan, akár egy könnyű habfelhő. A piros gránátalmamagok egy pillanatig megtörik az édeskés hatást, de az ízük hamar elkopik. A pisztácia sóssága nagyon kimért, leginkább eltörpül a csoki cukorszintje mögött.

Végül egy csokis-földimogyorós darabot próbáltunk ki. A csoki nem túlságosan édes, ami az egész kürtőskalácsra innentől érvényes. A mogyoró egy pillanatig töri az amúgy is minimális édességet, inkább díszítés, mint meghatározó íz ebben az összeállításban. A két édes kürtőskalács esetében a tészta tömörebb és önmagában nem annyira édes.

Az biztos, hogy, akik a klasszikus édességen nevelkedtek, azoknak ez az elképzelés egy ultramodern sci-fi-vel egyenértékű. Valahol igazuk is van, mert például a karácsonyi pulykás-almás kiadást már nehezen lehet kürtőskalácsnak nevezni. Árban a három (valójában 2, mert egy egész és két fél, hiszen megosztva is kérhetjük azok ízesítését) együtt volt 2400 forint, ami viszont nem nevezhető soknak. Adagra jók, és annak ellenére, hogy kicsit picurkának tűnnek, egészen laktatóak.

A NAGY VIRSLITESZT! KIPRÓBÁLTUK, MELYIK ÉRI MEG AZ ÁRÁT >>> 
Ítélet

Akkor, ha a karácsonyi vásárlás után hagyományőrző módon akarjuk megjutalmazni magunkat, irány a Molnár's, összességében a fahéjaskürtőskalács-élmény ott a legjobb, mellesleg a kezünk se fagy jéggé a szabad ég alatt.

Utána leginkább a Királyi felkeresése javallott, ahol csupán egy kisebb emberi hiba árnyékolta be a képet, reméljük, hogy nem általános eljárás, hogy enyhén megégetik a tésztát. Harmadiknak a Vitéz futott be, ami főként azoknak tetszhet, akik a nyersebb, puhább tésztát favorizálják.

A mezőny különce a Hoppácska, ahol valójában a kürtőskalácsélmény egy egészen modern felfogásban valósul meg, szóval kalandorok és olyanok keressék fel őket, akik szeretik az extrém elképzeléseket.

A Töltött Kürtős csapatát kétszer próbáltuk felkutatni, de sajnos mindig zárva voltak, így ők sajnos lemaradtak a tesztről.

Ezek is érdekelhetnek