India
Aki szereti a karakteres ízű, csípős ételeket, az könnyen megbarátkozik az indiai fogásokkal. Az országban több ezer éves hagyománya van a különféle fűszerek felhasználásának, kombinálásának.
Kurkuma, mustármag, fahéj, római kömény: jellegzetes ízviláguk pikánssá teszi a helyi finomságokat. A fűszereket kombinálva különleges keverékeket alkotnak -ilyen például a garam masala, a tika masala és a különféle curry-porok.
Hol? Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a különleges fűszerekhez nehéz hozzájutni. A hipermarketekben, az ázsiai élelmiszereket áruló boltokban és delikáteszekben azonban minden kapható, csak nyitott szemmel kell járni.
Thaiföld
A thai ételek sósak, keserűek, édesek, csípősek és savanyúak egyaránt lehetnek. Mint a legtöbb országban, itt is régiónkénti specialitásokkal találkozhatunk. Fogásaik ínycsiklandóak, különlegesek, általában sok hozzávalóból állnak.
Előszeretettel használnak frissen aprított zöldfűszereket, de a thai gyömbérnek nevezett galangálgyökér, valamint a zöldbors is jellegzetes alkotóeleme a helyi konyhának.
Hogyan? Próbáltál már thai ételt főzni? Itt van néhány tuti recept! Miután összeállítottál magadnak egy kis ázsai fűszertárat, szinte bármilyen fogást elkészíthetsz!
Kína
A kínai konyha rendkívül változatos, telis-tele egészséges alapanyagokkal. Nagy hangsúlyt fektetnek a melgfelelő hozzávalók kiválasztására, valamint a precíz, gondos előkészítésre.
Alapvetően a csilipor, a fokhagyma és a gyömbér az a három fűszer, amit a kínai ételek a leggyakrabban tartalmaznak. Szívesen használják továbbá a korianderzöldet (más néven kínai petrezselymet), a rizsecetet és a szezámmagolajat.
Mihez? A fent említett ízesítők ideálisak például a szárnyasokból készült húsételekhez, de a gyömbért a kekszek tésztájába is teheted, a szójaszósszal pedig a salátaönteteket, tésztákat is pikánsabbá teheted.