Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Különös ételeket sütöttek egykor Halottak napján

default user icon
MME
Jól ismerjük már az amerikai Halloween hagyományait. Azt, hogy tökös pitét sütnek, cukorkákat osztogatnak a gyerekeknek és jelmezbe öltöznek. De mennyire emlékszünk olyan, a Hallottak napjához köthető magyar hagyományokhoz, melyeket ma már nem tartunk? Különös például, hogy miket főztek ezen a napon régen!

A Mindenszentek és Halottak napja közötti éjjel, a néphit szerint a holt lelkek miséztek a templomban. Mivel úgy vélték, hogy élő embernek nem tanácsos szellemmel találkozni és megzavarni őket, így ilyenkor a templomot az emberek kerülték.

Úgy vélték azonban, hogy Halottak napján a holtak és az élő egyfajta titkos közösséget alkotnak. A holtak lelke ilyenkor ismét haza látogat, akinek még élő rokonai gyakran megterítettek és kedvenc ételét készítettek el. Mások csak sót, kenyeret és vizet raktak ki az asztalra.

A székelyeknél is szokás volt, hogy külön sütöttek-főztek a holtaknak, ám az ételt nem otthon "szolgálták fel", hanem kivitték a temetőbe elosztogatni. Egyes források szerint Szegeden és környéként kalácsot sütöttek, amit szintén a temetőben osztottak szét. 

KÉTBALKEZESEK IS ELKEZDHETIK: 13 VILLÁMGYORS TÖKFARAGÁSI TIPP HALLOWEENRA 

BOSZI-UJJAK HALLOWEEN-PARTYRA 

Ezek is érdekelhetnek

Friss