Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Különleges magyar ásványvizek

Naponta 2−2,5 liter folyadékot kell magunkhoz vennünk, pótolandó a szervezetünkből különböző úton távozó vizet. A palackozott ásványvizek azonban nem egyformák: olvassuk el, melyikben mi van!

A Kárpát-medence speciális adottsága a sok ásványvíz-lelőhely. Magyarországon több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrást tartanak nyilván, és ötven forrásnál palackoznak hivatalosan elismert ásványvizet. Már a rómaiak itták, de csak Mária Terézia uralkodása alatt fordítottak kiemelkedő figyelmet a hazai ásványvizekre: elkezdték kutatni, elemezni a forrásokat, majd összegző tanulmány is megjelent a témában. A XIX. század végére nemzetközileg ismertté és elismertté vált a magyar ásványvizek kedvező élettani hatása mind külsőleg, mind ivókúra esetén. Megkezdődött ipari palackozásuk.

Ásványvizeink nemzetközi díjai: 1880-ban Graz, 1882-ben Trieszt, 1904-ben St. Luis, 1912-ben Párizs. És nem csak olyan régen, hiszen a 1991. évi turini kiállításon is díjat kaptunk!


Választék

A ma palackozott ásványvizek vegyi összetétele, az alkotórészek mennyisége a címkéjükön fel van tüntetve. Ez kötelező, törvény írja elő.

Savanyú víz

A szénsavas, savanyú víznek a törvény szerint literenként legalább 1000 mg szénsavat kell tartalmaznia. A szénsav étvágyjavító, serkenti az emésztést, kitágítja a felszíni ereket, ezért fokozódik a bőr, a kötőszövetek és az izmok vérellátása, anyagcseréje, légzésserkentő.

Fürdőkúrát szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, magas vérnyomás ellen, egyes szervek nem megfelelő vérellátása esetén, mozgásszervi betegeknek és idősöknek javasolnak.

Többek között Balatonfüreden, Csopakon, Kékkúton, Mezőkövesden fakad.

Kloridos vizek

A konyhasós (kloridos) vizek fogyasztása gyógyítja a nyálkahártya gyulladásait, kedvezően hatnak a felső légúti megbetegedésekre, serkentik a gyomornedv-elválasztást. A sós vizekben folytatott mozgás kifejezetten hasznos a megelőzés és az egészségmegőrzés szempontjából, műtétek után és sérülések utókezelésekor, reumatikus betegségekre is ajánlott.

Ilyen ásványvizeink fakadnak Igalon, Zalakaroson, Sárváron, Kiskőrösön, Nyíregyháza-Sóstón, Hajdúszoboszlón, Cserkeszőlőn.


Lúgos vizek

Az alkalikus (alkáli hidrogén-karbonátos, lúgos) vizeknek nagy a nátrium- és a káliumion-tartalmuk. Ivókúraszerűen a csalánkiütés kezelésére, a vércukorszint csökkentésére, az emésztés javítására, a bél megtisztítására, ajánlott, mivel többek között közömbösítik a túltermelődött gyomorsavat.

Alkalikus ásványvizeink fakadnak Bükkszéken, Balfon, Fonyódon, Zalakaroson, Nagyatádon, Gyulán.


Meszes víz

A földes-meszes (kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos) vizekben a kalcium és a magnéziumsók mennyisége kiemelkedő. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, és a kiválasztás is fokozódik, ezért elősegíti a vesehomok és a vesekő eltávozását. Kismamáknak, illetve hasmenéssel járó bélhurut és a húgyút gyulladásos betegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Erősíti az idegeket, mészhiány esetén, asztma, allergiás, szív- és érrendszeri betegségekre is ajánlott.

Kitermelik például Budapest, Balatonfüred, Eger, Harkány, Kékkút, Székesfehérvár, Moha, Parád forrásaiból.


Kénes víz

A kénes vizek sokfélék lehetnek. Fürdőzéskor a kénhidrogén miatt záptojásszagot érzünk. Fürdője kopásos ízületi, szív- és érrendszeri betegségekre is nagyon jó hatással van, és bizonyos bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. Ivókúra esetén csökkenti a vérnyomást, segíti a máj méregtelenítő tevékenységét, az emésztést és enyhén hashajtó hatású. Gyomorbántalmak esetén kifejezetten ajánlott.

Egyszerű kénes víz fakad Harkányban és Hévízen, alkalikus kénes a parádsasvári Csevice- vagy a bükkszéki forrás vize, földes-meszes és szulfátos-kénes a balfi víz, földes-meszes és kloridos-kénes például a Lukács-fürdő.


Radonos víz

A radonos víz hatására az erek kitágulnak, emiatt erős fájdalomcsillapító hatással bír. Bőrön át és légzés útján is bejut a szervezetbe, mozgásszervi betegségekre, ideggyulladásra, mirigyzavarokra ajánlott.

Radonos vizünk például a fővárosi Rudas-, Gellért-fürdő, a Hévízi-tó, Eger, Miskolctapolca.


Jódos-brómos víz

A jód és a bróm együttes jelenléte csökkenti a szervezetben a megnövekedett húgysav- és vércukorszintet, és fokozza a víz gyulladáscsökkentő hatását. A jód nagyobb mennyiségben elsősorban a konyhasós vizekben fordul elő, elsősorban a női nemi szervek, a prosztata, a húgyhólyag és a húgycső gyulladásának csökkentésére, megszüntetéséért alkalmazzák eredményesen, illetve ajánlott még várandós és szoptató anyáknak jódpótlásra. Fogyasztása a pajzsmirigy-betegeknek (pl. golyva) is áldásos. Külsőleg hatásos a pikkelysömör, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kezelésében, valamint az ízületek és a gerinc gyulladásainak csökkentésére is.

Jódos-brómos vizeink fakadnak például Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Sóshartyánon vagy az egri Dobó-forrásból.

Keserű víz

A keserű (glaubersós) vizek hashajtó hatása szulfáttartalmuknak köszönhető. A nátriumban és magnéziumban is magas koncentrációjú keserűvizek segítik az epe kiürülését, jók mindenfajta epebetegségekre, emésztőszervi zavarokra, enyhítik az aranyérbetegséget és a székrekedést.

Majdnem mindig gyógyvíznek minősülnek, a kismértékben keserű, nyárlőrinci Apentán kívül ilyen a Mira, a Hunyadi János vagy a nagyigmándi gyógyvíz.


Nem lehet kategorizálni

Egy ásványvíz-lelőhely a legritkább esetben osztható egy adott kategóriába: például a balfi földes-meszes és szulfátos-kénes is. A fonyódi forrás például alkáliákat is tartalmazó kalcium-magnézium-metakovasavas, tehát egyik kategóriánkba sem illeszthető egyértelműen. A nyárlőrinci kitermelésű, enyhén keserűvíz alkáliákat is tartalmazó kalciumszulfátos és kloridos, emellett jelentős a fluoridion-tartalma. A leggyakoribb, hogy az alkáli, a földes-meszes vagy a kénes jellemző mellé az adott víz egyéb nyomelemeket is tartalmaz nagy mennyiségben. De ez a palackokon fel van tüntetve.

A teljesség igénye nélkül képzett csoportok mellett általában 30-50 nyomelem fordul elő az ásványvizekben. Ilyen például a króm, a mangán, a kobalt, a nikkel, a cink, a réz, a vanádium, az arzén. A vasat itt külön kiemeljük, hiszen vasas vizekkel jól kezelhető a vashiány! A szervezet számára előnyös, de nem nélkülözhetetlen például a gallium, a germánium vagy a rubídium. A felsoroltak csak kis mennyiségben fejtenek ki pozitív hatást, túlzott adagolásuk mérgező. Egyes nyomelemek egymás hatását fokozzák, mások semlegesítik egymást.

Előfordulhat, hogy a helytelen összetételű és mennyiségű ásványvízfogyasztás miatt valakinek nő az egyébként is magas vérnyomása, esetleg − ha arra hajlamos − vese- vagy epeköve alakul ki, ezért tanulmányozzuk a címkéket, esetleg kérjük ki háziorvosunk véleményét, és érdemes többféle ásványvizet felváltva inni!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss