Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Különleges göngyölt hús aszalt gyümölcsökkel

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg sertéskaraj csont nélkül (vagy puilykamell)
  • 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, áfonya, füge)
  • 3-4 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg bacon
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 2 dl bor
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 kanál nem túl édes lekvár (szilva, áfonya, füge, narancs)
  • bors
  • gyömbér
  • zsálya
  • kakukkfű
  • bazsalikom

Elkészítés

    Elkészítés: A húst felvágjuk úgy, hogy egy nagyobb lapot kapjuk. Enyhén kiklopfoljuk. Beborítjuk a bacon felével. A maradék bacont apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, hozzáadunk 1 fej hagymát kockára vágva. Amikor a hagyma megpirult, rádobjuk a szintén apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Kicsit pároljuk, majd felöntjük a balzsamecettel, és néhány perdig pároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, zsályával, gyömbérrel. Hozzáadjuk a vízben megáztatott zsemlét (elmorzsolva, hogy ne legyenek benne nagy darabok), majd ráütjük a tojást, és gyorsan elkeverjük benne.
    A tölteléket a húsra halmozzuk, felcsavarjuk. Fogpiszlálóval vagy hústűvel rögzítjül a széleket, és egy kiolajozott tepsibe tesszük. Mellévágunk 2-3 fej hagymát, a fokhagymagerezdeket, meglocsoljuk a maradék olajjal, sózzuk, borsozzuk, és forró sütőben 5 perc alatt megkapatjuk, majd aláöntjük a bort, lefedjük alufóliával, mérsékeljük a tüzet, és 1-1,5 órát pároljuk.
    Ekkor levesszük a fóliát, és gyakran locsolgatva megpirítjuk a húst.
    A húst deszkára tesszük, rövid hűlés után szeleteljük, a szaftot pedig átszűrjük és passzírozzuk. Hozzátesszük a lekvárt, beforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal. Hagymás krumplipürével tálaljuk.

Megjegyzés

Hagymás krumplipüré: egy fej hagymát olívaolajon barnára sütök, hozzáöntöm a tört krumplihoz, amit 1 dl kefirrel vagy joghurttal, sóval, borssal, szerencsendióval és egy kanál parmezánnal kikeverek.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

piipii
elkészítettem karácsonyra, hihetetlen finom volt. A párom nem eszik szárnyast, úgyhogy nagyon örültem, hogy megtaláltam ezt a receptet. Én kb. 50 percig sütöttem a húst, és meglepődtem, hogy mennyire omlós lett, nem száradt ki. A szószt nem passzíroztam át, mert lusta voltam, hanem a hagymát a tálra raktam a hús köré és leöntöttem a szósszal. Szuper volt. Azt hiszem nemsokára megint el kell készítenem.
monoma
Nálnk ez volt tavaly karácsonykor, és most is a receptért jöttem, mert valahová elkevertem. Nekünk ízlett (ugye, másképp nem ismételnék) Ja, és én száraz fehérbort raktam bele, mert az volt.
takisanya
Elkészítette már valaki?
Lencsilány
Megcsinálta már valaki ezt a receptet? Mert ha finom, nálunk is ez kerülne a karácsonyi asztalra.
amikolai
Én is ezt választottam a karácsonyi vacsorához. Remélem jól sikerül. Csak arra nem kaptam egyértelmű választ, hogy a bor milyen legyen...
mzs
Ez eszméletlen jónak ígérkezik!! Asszem, váltok és megsütöm karácsonykor!! Köszönet érte!!

Hasonló Receptek

Magazin