Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kulináris utazás Franciaországba

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan változatos a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán ízekig megtalálható benne szinte minden. A Francia konyha című receptkötetben ínycsiklandó regionális ételeket találsz, amelyeket a legfinomabb gall édességek tesznek teljessé. Indulhat a kulináris utazás?

A könyv kitűnő ajándék minden alkalomra. A karácsonyfa alá is jó, ha kerül olvasnivaló. A léleküdítő irodalmat pedig remekül kiegészítik az igényes, szép kiállítású, praktikus szakácskönyvek.


Egy kis ízelítő a Francia konyha című könyvből:

Szűzpecsenye szilvával

Hozzávalók 4-6 személyre:
2 sertésszűzpecsenye (kb. 60 dkg/db)
1 evőkanál olaj
4 dkg vaj
só és őrölt fekete bors
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 apróra vágott sárgarépa
1 szál kakukkfű
1 babérlevél
2,25 dl fehérbor
2,25 dl borjú- vagy marhahúsalaplé
2,25 dl zsíros tejszín
20 dkg magozott szilva

Elkészítés:
1. A húsról levágjuk a zsírt és az inakat, a kisebb lelógó darabokat, és félretesszük. A szűzpecsenyét körülbelül 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, mindegyik filét úgy 6 szeletre. Megsózzuk, megborsozzuk.
2. Öntöttvas serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon aranybarnára sütjük (3-5 perc). Kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A húsmaradékokat belerakjuk a serpenyőbe, és körülbelül 5-7 perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a zöldséget, a kakukkfüvet, a babérlevelet, és kis lángon 5 percig lassan főzzük. A fölösleges zsírt leszedjük. Ráöntjük a fehérbort, és addig forraljuk, amíg a leve elpárolog úgy, hogy csupán körülbelül 1 evőkanálnyi marad. Hozzáadjuk a húslevet, és 30 percig nagyon lassan főzzük. Majd szitán keresztül kisebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tejszínt és a szilvát. Körülbelül 15 percig kis lángon főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Sóval és borssal ízesítjük.
3. A húst egy tiszta serpenyőbe tesszük. A forró mártást ráöntjük, és 2-3 percig lassan főzzük, míg jól átmelegszik. Azonnal tálra rakjuk, és tálaljuk.

Előkészítés: 30 perc
Főzés: 70 perc


Báránygerinc zöldfűszeres kéregben

Hozzávalók 4 személyre:
6 bordacsontos báránygerinc
2 evőkanál olaj
só és őrölt fekete bors

A húshoz:
fél fej apróra vágott vöröshagyma
3 gerezd apróra vágott fokhagyma

A zöldfűszeres kéreghez:
12 dkg friss zsemlemorzsa
5 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál friss kakukkfűlevél
só és őrölt fekete bors
8 dkg puha vaj

Elkészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A báránygerincről a zsírját és az inakat eltávolítjuk, a csontját és az összes maradékot félretesszük. A zsírt a bordadarabok között kereszt alakban elrendezzük. Serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat. A bárányhúst sóval és borssal fűszerezzük, betesszük a serpenyőbe, és hirtelen minden oldalán barnára sütjük. Kivesszük a serpenyőből, félrerakjuk. A csontokat és a húsmaradékokat egy sütőedénybe tesszük, a sütőben 20-30 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét 250 fokra emeljük.
2. A csontokat és a húsmaradékokat kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékot a hagymával, a fokhagymával és 4 dl vízzel együtt egy edénybe tesszük. Felforraljuk, majd 30 percig lassan főzzük.
3. A zöldfűszeres kéreghez a zsemlemorzsát, az apróra vágott fokhagymát, a petrezselymet és a kakukkfűleveleket összevegyítjük egy nagy tálban, megsózzuk, megborsozzuk, és a lágy vajjal krémesre keverjük.
4. Egy réteg fűszeres keveréket a bordadarabok zsíros oldalára nyomunk, a csontokat és az alját szabadon hagyjuk. Sütőedénybe tesszük, és a sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük. Félretesszük, és melegen tartjuk.
5. A visszamaradt pecsenyelevet szitán keresztül egy másik edénybe szűrjük, és lassan főzzük, amíg a lé háromnegyed részére csökken; a keletkező habot többször lemerjük. A besűrített pecsenyelevet húshoz külön tálkában kínáljuk.

Előkészítés: 60 perc
Főzés: 90 perc

 

LE CORDON BLEU
Főzőiskola ínyenceknek

Francia konyha

Kiadja: a Vince Kiadó

 

Még több könyvet ajánlunk! >>>

 

Karácsony a Nanán >>>
Ünnepi horoszkóp az Astroneten >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss