Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Külbecs és belcsín(y): ez a madeleine

Szerintem legalábbis, kedves Olvasóm. Imádni való a hosszúkás kagyló formája, a cuki kis bordákkal a tetején – ez a külbecs. A belcsín(y) pedig, hogy valójában egy egyszerű piskótatészta, banális összetevőkkel – ám ha lelkiismeretesen készítjük, a vendégek el lesznek ragadtatva tőle. Merthogy a madeleine-nél jobb partifalat kevés akad.

Jó ideje törzslátogatónak számítok az áruházak konyhafelszerelési osztályain: imádok böngészni az edények, sütőformák meg a különféle rafinált eszközök között. Így akadtam rá a madeleine-tepsire is, amiről, illetve magáról a süteményről először Stahl Judit könyvében olvastam. Szerelem volt első látásra (mármint a sütemény) :), és tudtam, úgysem nyugszom addig, amíg meg nem szerzem álmaim madeleine-tepsijét. Jelentem, megvan, méghozzá nem is akármilyen: teflonos, 12 darab nagyméretű madelaine-t süthetek benne, s külön kunszt, hogy közvetlenül, rács nélkül becsúsztatható a sütőbe – na ilyet se láttam még. :-o

Mi kell a kredencből?

- madeleine-tepsi (más, kagylószerű formákkal kirakott tepsi is jó lehet)
- mély keverőtálak
- habverő
- konyhai mérleg
- citromreszelő
- fakanál, evőkanál

Mi kell a konyhából? (2x12 db, nagyméretű madeleine-hez)

- 20 dkg felolvasztott, langyosra hűlt vaj (margarin)
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg étkezési keményítő (ettől még könnyebb lesz)
- 1 kávéskanál só
- 20 dkg kristálycukor
- 4 egész tojás
- 2 nagy citrom lereszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 cs. vaníliás cukor

Ha kakaós madeleine-t is szeretnénk sütni (érdemes, finom), akkor 12 darabot alapul véve 2 evőkanál cukrozatlan kakaóporra is szükségünk lesz.

Hogyan készül? (Made in Madeleine) :)

A hozzávalók kimérését követően a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Azaz nem is keverjük, hanem verjük, természetesen egy habverővel. Ugyanúgy, mint ha fehérjét vernénk, csak itt a sárgájával együtt. Legalább tíz percig, de inkább tizenötig tartson a dolog - csak így lesz könnyű a sütink.
A felvert tojásba beleszórjuk a reszelt citromhéjat, a liszt-keményítő-só keverékét, majd hozzáadjuk a vaníliát, végül beleöntjük az olvasztott vajat/margarint.

Jól elkeverjük a masszát, majd egy fertályórára betesszük a frizsiderbe. Ezalatt szépen bemelegszik a 180 fokra állított sütő, s jut idő arra is, hogy listát készítsünk, kik kapnak majd kóstolót a madeleine-ből. :)
 

A hűvös madeleine-masszát evőkanállal színültig a formákba kanalazzuk (a szilikon- és teflontepsit kivajazni se kell), majd a sütő középső sínébe toljuk. Kereken 15 perc alatt készül el (nálam, gázsütőben). Ha a sütik teteje jó púpos, tapintásra ruganyos, kivehetjük. Kétség esetén nyugodtan meg is kóstolhatunk egyet, hamar kihűl. A kész madeleine-eket bordás felükkel felfelé tálra rakjuk (szalvétát nem teszünk alá, mert ráragad), és egyelőre csak gyönyörködünk bennük...

Merthogy van még egy adag tészta, amiből, ha kedvünk tartja, kakaós madeleine-t is gyárthatunk: keverjünk 2 evőkanálnyi kakaóport a masszába, s ha már egyöntetűen barna, kanalazzuk a formákba. Sütni ugyanúgy kell, mint a másikat. Nagyon jól mutatnak egymás mellett a sárga és barna kagylók!

Merci, Madeleine!

Puha, citromos, finom és szép: ez a madeleine... Már látom magam, amint próbálgatom a különféle madeleine-változatokat, köztük természetesen a mákosat. :) Itt a mindmegettén is akad egy-két ötletes recept, amiből ihletet meríthetnek a kísérletező kedvűek, köztük jómagam. Merthogy lesz folytatás.

Jó étvágyat kíván:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss