Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kukoricázzunk!

0
Egy cső kukoricán körülbelül 800 kukorica szem található. Tudtátok, hogy létezik fekete, lila és pöttyös szemű kukorica is?
Kukorica, kukorica…

Az inkák termesztették először, Észak – Amerikába is rajtuk keresztül került a kukorica. A pázsitfűfélék családjának tagja. Az angol corn (kukorica) szó eredeti jelentése gabona. Kolombusz idejében, amikor a kukorica először került európaiak kezébe, azt hitték, hogy ez egy gabonafajta. Tengeri búzának és törökbúzának is hívják.

A kukoricának gyakorlatilag három fajtáját esszük meg: a pattogatni való kukoricát, a csemege kukoricát és a bébi kukoricát. A többi fajtát elsősorban ipari célokra, szárát és levelét takarmányként, maradékát tüzelőanyagnak használják. A kukorica magja keményítőt tartalmaz, melyet nemcsak a gasztronómiában, de a gyógyszeriparban és kozmetikumok gyártásakor is felhasználnak.

Vegyük és együk frissen

A friss, még csuhés kukoricáról felbontás előtt meg lehet mondani, hogy várhatóan milyen állapotban van. A zöld csuhé általában friss kukoricát takar, ezeket vegyük meg!  Ha a szemeket akarjuk alapul venni, karcoljunk meg egyet, ha tejszerű anyag csordul ki: a kukorica friss. A zöldborsóhoz hasonlóan gyorsan elillan a benne lévő cukor, de ha még frissen lefagyasztjuk, hónapok múlva is élvezhetjük a nyárutót idéző édes ízét.

Mit készítsünk kukoricából?

Nyáron a strandon kihagyhatatlan a friss, főtt csemegekukorica, természetesen kicsit megsózva. Ha otthon készítjük, ne tegyünk a főzővízbe sót, mert ettől megkeményedik a kukorica. Van, aki a főzővízbe a csuhét is beleteszi, a kicsit szárazabb kukorica főzővízébe csempészhetünk egy kis cukrot.

Készülhet belőle leves vagy krémleves is.
Kitűnő vendégváró fogás a kukoricasaláta, melyet más finomságokkal is kombinálhatunk például almával és sajttal. A friss vagy egy kicsit előfőzött kukorica nagyon finom grillen megsütve, akár fűszerekkel megbolondítva, sőt baconbe is tekerhetjük sütés előtt. A csöves kukoricáról télen sem kell lemondanunk, hiszen a nagyáruházak mélyhűtőpultjaiban találunk kukoricát februában is.
Dél-amerikai húsételekben nagyon gyakran előfordul, a mexikói konyhában megkerülhetetlen és kiválóan feldobja a csilis babot is.

A bébi kukorica igazi ínyencség. Sós lében eltéve konzervként vagy különféle fagyasztott zöldségkeverékekben találkozhatunk vele. Wok ételekhez vagy salátákhoz is felhasználhatjuk a zsenge, ropogós csövegeket.

A kukoricadara

A száraz kukorica őrleményéből készült dara és liszt sok ételünk alapja. Régebben a szegények fő tápláléka volt a puliszka vagy a kukoricamálé, ma már az egészségtudatos és lisztérzékeny táplálkozásban is fontos szerepet játszik, sőt olaszos változata, a polenta sok divatos vendéglő étlapján megtalálható valamilyen variációban.  

A kukorica jól érvényesül desszertekben, melyek elsősorban kukorica darából készülnek, ilyen ez az az almás kukoricalepény is.

A kukorica csírájából olajat sajtolnak, mely nemcsak nagyon finom, de egészséges is.

Gyógyító kukorica

Kalóriatartalma meglehetősen nagy, 350 kcal/100 gramm. Zsírban, szénhidrátban és fehérjében is igen gazdag. Vitaminokat és ásványi sókat is nagy mennyiségben tartalmaz.
A kukoricát a vese gyógynövényének is hívják. Nagyon sok gyógyító tulajdonsággal bír a kukorciabajusz, mely nem más, mint a növény bibeszára. A kukoricabajuszt szárítják és gyógyteákban használják fel. A kukorica fogyasztása jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre, és még emlékezőtehetségünket is serkenti.

Kukoricás ételek a Mindmegettén  >>>

Szakácsfiaink kukoricás lepénykéi >>>

Minden, amit a puliszkáról tudni érdemes >>>

Brandyvel flambírozott csöves kukorica

Hozzávalók:
néhány cső kukorica
fűszeres olívaolaj
bors
őrölt pirospaprika
brandy

Elkészítés: A kukoricacsöveket sós vízben megfőzzük, majd áttesszük egy serpenyőbe, meglocsoljuk a fűszeres olívaolajjal, s elkezdjük sütni. Amikor már majdnem kész, megszórjuk borssal, pirospaprikával, s a végén brandyvel flambírozzuk.

Sült kukorica

Hozzávalók:
8 cső friss csemegekukorica
1 fej hagyma
1 kis csokor petrezselyem
15 dkg vaj
fél teáskanál édesnemes pirospaprika

bors

Elkészítés: A kukoricákat megtisztítjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, a petrezselymet, sóval, borssal fűszerezzük. A vajat egy darab fóliába tekerve rúddá formázzuk, és hidegre tesszük. A kukoricákat a grillrácsra fektetjük, és kb. 15 percig grillezzük. Közben gyakran megforgatjuk. Végül egy-egy szelet vajat fektetünk rá, és hagyjuk elolvadni.

Zsenge kukorica baconnel grillezve

Hozzávalók:
4 cső kukorica
2 evőkanál mustár
16 szelet bacon

Elkészítés: A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük. Lecsöpögtetjük, kihűtjük. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a baconszeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén), de lehet elektromos is, folyamatosan forgatva szép pirosra grillezzük. Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin