Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kukoricalepény egyszerűen, mégis rafináltan

Nagyon népszerűek az egyszerű receptek. Számtalanszor halljuk, látjuk, olvassuk, hogy csak összerakjuk a hozzávalókat, valamilyen hőkezeléssel megfejeljük, és már kész is.

Tagadhatnám és meg is erősíthetném, mondhatnám, hogy a főzés bonyolult folyamatok jól összehangolt összessége, akkor sem hazudnék. Valahogy az a jó a főzésben, hogy csinálhatjuk így is, úgy is. Komoly munkával varázsolhatunk több fogást tökéletesen egyenesre vágott zöldségekkel, kerekre formált rizzsel, egyenesen szeletelt kenyérrel, szaftos, tökéletesre sütött malaccombbal vagy grillcsirkével. És választhatjuk a könnyed, laza, "bele egy serpenyőbe" stílust is.

Ez az étel ennek a két stílusnak bármelyikébe beillik. Ettől olyan fantasztikus. Könnyedén, pillanatok alatt elkészíthetjük gyors vacsorának vagy ráérősebb reggelire. Kicsit jobban kidolgozva, mívesebben elkészítve tökéletes köret egy szuper bébicsirke vagy malackaraj mellé, vagy egy finom, ízletes halhoz, de jól formázott előételként is kitűnő.

Kukoricás színes lepény avokádóval és pirított baconnel

Hozzávalók:
2 cső kukorica
1 avokádó
1 kaliforniai paprika
fél csokor koriander
2 tojás
12 dkg liszt
1 dl tej
5 dkg vaj

bors
olaj
3 lime
8 szelet bacon

Elkészítés: A kukoricát sós vízben megfőzzük, majd lemorzsoljuk a csőről. A paprikát és fél avokádót apróra kockázunk. A koriander apróra vágjuk. 1 tojással elkeverjük a lisztet, felengedjük a tejjel, sűrű palacsintamasszát kapunk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a zöldségeket és a koriandert, belereszeljük 1 lime héját, belefacsarjuk a levét.

Olajat forrósítunk, és evőkanállal kis lepénykéket teszünk a forró serpenyőbe. Mindkét oldalát szép barnára sütjük. Megsütjük a szalonnaszeleteket is.

A megmaradt fél avokádót kockára vágjuk, félkemény vajjal, lime-mal és korianderrel összekeverjük, a lepények mellé kínáljuk a sült baconnel egyetemben.

Kukorica és avokádó. Ez a két alapanyag egészen ritka kombináció felénk, szokatlan párosítás, és talán ettől olyan érdekes.

A friss csemegekukoricát talán nem kell bemutatnom senkinek: szaftos, ropogós és semmivel sem összetéveszthető az íze. Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a képpel, ami nyáron a kukoricával kapcsolatban lelki szemeim előtt megjelenik: valahogy mindig egy csengető kempingbicikli jut eszembe, fűre leterített pokrócok és matracok között cikázik, hátuljára láda szerelve, benne óriásabroszba csavart forró kukoricákkal.

Ez a kép volt előttem, mikor elkezdtem gondolkozni, mit is készítsek ebből a méltánytalanul mellőzött zöldséggel, amit  viszonylag kevés ételhez használunk, akkor is mindig a legegyszerűbben, megfőzve fogyasztjuk.

Az avokádó külön szám. Krémes, selymes, isteni. Nem tartja minden zöldséges, de üzletláncoknál szinte mindig megtalálható. Vásárlásnál figyeljünk, hogy ép és egészséges avokádót vegyünk. Ha pedig éretlen, pár napot hagyjuk érni.

Persze helyettesíthetjük a fenti zöldségeket más alapanyagokkal is: sonkával, cukkinivel, édesköménnyel, padlizsánnal, marhanyelvvel, zellerrel vagy répával. És a masszát is alakíthatjuk különféle friss fűszerekkel, tehetünk bele kékpenészes sajtot összetörve vagy keménysajtot reszelve. Lehet próbálkozni, variálni, ínyenckedni!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss