Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk kukoricadarára: a kása, a polenta, a puliszka és társaik

A téli hónapokban megengedett, sőt mi több, szükséges a nagyobb kalóriatartalmú, gazdagabb fogások fogyasztása, így a meglehetősen laktató és éppen ezért sokszor mellőzött kukoricadarának is ekkor jön el az ideje.

A kukoricadara több szempontból is ideális alapanyag: egyrészt nagyon könnyen elkészíthető, pikk-pakk megvan, másrészt nagyon jól variálható. A kukoricadara felhasználásával készíthetünk levesbetéteket, köreteket, tölteléket, főfogásokat, de polentából még desszert is alkotható.

Puliszka és polenta

A kukoricadarát lágyra vagy sűrűre főzhetjük. A lágy, laza puliszka könnyebb fogás, kanalazható, édesen vagy sósan is fogyasztható. A sűrűbbre készített, kevesebb folyadék hozzáadásával készített polenta ellenben jól formálható, szeletelhető, s tovább variálható.

Rakva, szaggatva

A sűrűre készített változatból lehet rakott polenta, amelyet juhtúróval, sült zöldségekkel, különféle zöldséges vagy húsos ragukkal rétegezhetünk, s csőben készre süthetünk.

A még meg nem kötött, sűrű puliszkát kőlapra is boríthatjuk, kihűlés után pogácsaszaggatóval kiszaggathatjuk, s a polentapogácsákat kevés zsiradékon lepiríthatjuk. Az így kapott kukoricapalacsintákat bármivel ízesíthetjük, - az amerikai palacsinta mintájára - akár polentatornyot is emelhetünk belőle.

LEvesbetét, köret, töltelék

A kisebb formára szaggatott polentát levesbetétnek is felhasználhatjuk. Izgalmas, ízletes és nagyobb mennyiség is könnyedén előállítható belőle.

A lágyabb és a sűrűbb puliszka ideális köret, az adagolásával azonban csak óvatosan: meglehetősen laktató. 

A kukoricadarát s az abból főzőtt polentát töltelékekhez is felhasználhatjuk. Bármilyen ízvilágú töltelékhez adhatjuk, a klasszikus májas-borsóstól kezdve egészen az újhullámos belevalókig.

Desszertek polentából

A polenta desszertekhez is felhasználható. A lágyabb vagy sűrűbb masszát kedvünk szerint ízesíthetjük, a rakott polenta készülhet édes gyümölcsökkel, aszalványokkal rétegezve, a lágy krémet nyakonönthetjük juharsziruppal, felfőzőtt, fellazított lekvárral, szörppel, megszórhatjuk tört csonthéjasokkal, kókusszal vagy épp egy kevés mákkal is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss