Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krumplisaláta így is, úgy is

Akárhogy is nézzük, január legkevésbé sem a friss zöldségek időszaka. Még a jól felszerelt piacokon is jobbára a gyökérzöldségekből bőséges felhozatal. Ha ilyenkor tartalmas salátára támad igény (elfeledve az import és mélyhűtött zöldségeket), az egyik legjobb választás a sokféle módon elkészíthető krumplisaláta.

Szinte mindenki szereti a burgonyasalátát, aki pedig csak egyfélét kóstolt, nem is sejti, mennyi lehetőség rejlik benne! A főként Közép-Európában közkedvelt krumplisalátához a legjobbak a kifejezetten salátaburgonyaként kínált típusok, amelyek főzés vagy sütés után is őrzik állagukat. Jóllehet sokféle krumpli akad a piacon, salátához - ha csak lehetséges - igyekszem az apróbb, hosszúkás kifliburgonyát választani. Nem csupán azért, mert gyerekkori emlékeket idéz (nagymamám konyhájában szinte elképzelhetetlen lett volna másból ez a fogás), de valóban igen zamatos, és remekül lehet vele dolgozni.

Sokféle krumplisalátát szoktam készíteni. Ezúttal két, egyszerűen kivitelezhető kedvenc került a tányérokra – az egyik a bécsi hagyományt, a másik inkább a francia ízvilágot idézi. Mindkettő tökéletes előételként és köretként is, de baráti összejöveteleken sem vallanak szégyent.

Mivel rendszerint igyekszem a zöldségekből a legtöbbet kihozni – íz és állag tekintetében egyaránt, ha csak lehet, nem főzöm, hanem sütőben, héjastól sütöm meg a burgonyát. Ízlés kérdése, tudom, de azt tapasztaltam, hogy jobban koncentrálódnak a zamatok, ha nem vízben főnek puhára, hanem a sütőben - mindenféle veszteség nélkül - készítem elő a krumplit.

A hagyományos „Schnitzli”, alias rántott hús Bécsben szinte elképzelhetetlen ecetes, hagymás krumplisaláta nélkül, amely persze önálló előétel éppúgy lehet, mint grillezett húsok, zöldségfélék körete. A titok az öntetben és a várakozási időben rejlik. A saját változatom részben őrzi a császárvárosi hagyományt, de annál valamivel könnyedebb, a fűszerezésében talán kissé határozottabb, a tárkonytól pedig egészen különleges lesz.

Krumplisaláta tárkonnyal – bécsi stílusban

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kifliburgonya
2 db közepes méretű lilahagyma nagyon finomra aprítva
1 nagy csokor petrezselyemzöld (ha nincs friss, 1 evőkanál szárított is megteszi)
2½  dl zöldségleves (ha valaki jobban szereti: marhahúsleves)
3 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál jó minőségű olívaolaj
1 teáskanál tárkony
ízlés szerint kevés só, őrölt bors

Elkészítés: A sütőt 190 fokra előmelegítem. A krumplikat alaposan megsikálom. Egy nagy tepsit sütőpapírral borítok, rárakosgatom a krumplikat úgy, hogy egy sorban legyenek, és kis távolság is maradjon közöttük. Héjastól kb. 1 óra alatt puhára sütöm.
Közben elkészítem az öntetet. A hagymákat megtisztítom, és 3-4 mm-es egészen apró kockákra vágom, a petrezselymet finomra aprítom, ha épp nincs itthon, szárítottat használok. Egy csavaros tetejű üvegbe töltöm a még meleg levest, hozzáadom az ecetet, a hagymát és a fűszereket. Alaposan összerázom.
A krumplikat még melegen meghámozom, ½ cm vastagra karikázom, tálra halmozom, meglocsolom az előkészített öntettel. Lefedem. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, minimum 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe. Hidegen tálalom.
Ha marad belőle másnapra – az ízek még jobban összeérnek. Szinte bármihez tökéletes!

A tartalmas, akár munkahelyi ebédként vagy a frizsiderből előkapható vacsoraként is tökéletes franciás változat a remuládmártástól lesz nagyszerű. Ebbe nem karikákra, hanem apró kockákra vágva kerül a még meleg burgonya. A remuládmártás eredeti nevén: sauce rémoulade, alapvetően fűszernövényekkel gazdagított majonézt jelent, amelybe kevés csemegeuborka, de kapribogyó és más fűszerek is kerülhetnek. Ízlés szerint finomíthatók a zamatok. A magam részéről a kapribogyós, kakukkfüves variációt részesítem előnyben.

Kakukkfüves krumplisaláta remuládmártással

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kifliburgonya
1½  dl tejföl
2½ dl natúr joghurt
2 evőkanál majonéz
1 kisebb citrom leve
2 teáskanál dijoni mustár
5 dkg sós lében érlelt kapribogyó lecsepegtetve
4-5 db kisebb csemegeuborka (kb. 15 dkg)
1 db salotta (mogyoróhagyma) egészen finomra aprítva
3-4 ágacska friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított)
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint tengeri só, frissen őrölt bors.

Elkészítés: A krumplit ebben az esetben is héjastól kb. 1 óra alatt puhára sütöm.
Amíg sül, elkészítem a mártást. A hagymát tisztítást követően 2-3 mm-esre kockázom, a petrezselymet finomra aprítom, a kakukkfű leveleit lecsipkedem. A csemegeuborkát ½ cm-esre kockázom.
Egy nagy tálba halmozom a tejfölt, a joghurtot, a mustárt és a citrom kifacsart levét. Alaposan összekeverem. Hozzáadom a zöldfűszereket, a hagymát, a kapribogyót és a csemegeuborkát, sózom, borsozom. Ismét jól elkeverem.

A még meleg sült krumplikat nagyjából 1 cm-es kockákra vágom, összeforgatom a mártással.
Kevés friss kakukkfűvel díszítem, lefedve legalább 1 órán át hűtőszekrényben érlelem.

Akár frissensültek körete, akár hideg vacsora kísérője lehet – egy pohár fehérbor biztosan nem árt mellé.

A krumplisaláta ugyan az év szinte minden szakában jólesik, de a zöldségekben ínséges téli időszakban különösen érdemes készíteni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss