Elkészítés: 1. A főtt burgonyát még melegen meghámozzuk és áttörjük, hűlni hagyjuk. A lisztet a sóval és a cukorral összeforgatjuk. Az élesztőt rámorzsoljuk, majd a mangalicazsírral, a tojások sárgájával és a teljesen kihűlt főtt krumplival 5-6 perc alatt olyan tésztát dagasztunk belőle, amelyik elválik a tál falától. Fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára - de még jobb, ha egész estére - hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Gondolatban három részre osztjuk, balról egyharmadnyit a közepe felé felhajtunk, amire jobbról hajtunk rá egyharmadot. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, és a nyújtást meg a hajtogatást megismételjük.
3. A hajtogatott tésztát ezután 1,5 ujjnyi vastagra ellapítjuk, a tetejét felvert tojással lekenjük, késsel bevagdossuk, majd egy 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ezt belemárthatjuk lisztbe, ha nagyon ragad. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 25 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőbben, jó közepes lángon, 190 fokon 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre