Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krumplipürés rakott tojás

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 8 db tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • pirítós
  • A burgonyapüréhez:
  • 1,5-2 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál só
  • A póréhagymához:
  • 1 szál póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl olaj
  • ízlés szerint só
  • 1-1 késhegynyi őrölt bors (fehér és fekete)
  • A sajtmártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • ízlés szerint só
  • 1 kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.

A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk. Félretesszük ezt is.

A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megfonnyasztjuk, szintén félretesszük.

A sajtmártás alapja a besamel mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Össze fog állni, de nem kell megijedni. Ekkor felöntjük a tejjel (én apránként szoktam), és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük vagy botmixerrel simára mixeljük. :) Folyamatos keverés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval, és még 2-3 percig főzzük. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad. Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.

Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai tál vagy tepsi aljába tesszük és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd 4 tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal. Tehát újból burgonya, majd hagyma, tojás és végül a sajtmártás következik. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét vagy alufóliával lefedjük.

Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább. Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt, és úgy sütjük készre.

Pirítós kenyérrel kínáljuk. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Isteni finom, könnyű elkészíteni, és nagyon laktató. Nagyon jól harmonizál a ropogós pirítós a krémes rakott tojással. - GyZsuzsi

Ezek is érdekelhetnek

Friss